23948sdkhjf

JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

JCB 19C-1 E-tec ska kunna arbeta inomhus och i utsläppskänsliga eller ljudkänsliga miljöer, till exempel i tunnlar eller vid sjukhus. Den ska också vara fem gånger tystare än sin dieseldrivna motsvarighet och anses därför komma väl till pass vid ”olämpliga” arbetstider där tystnad påbjuds.

Elminigrävaren har samma justerbara underrede och val av grävutrustning som dieselmodellen, med ett maxgrävdjup på 2 576 millimeter med den längre (1 100 millimeter) bomarmen.

Den elektriska motorn drivs av tre 104Ah-batteripack som ska leverera en full energikapacitet på 312Ah (15kWh).

Enligt JCB använder modulbatterierna avancerade NMC-litiumjonceller och batteripackhuset ska vara robust och konstruerat för att klara att maskinen används i hårda miljöer.

Inbyggd laddare är standard och gör att maskinen kan laddas full på sex timmar via ett vanligt 230V-uttag.

Som tillval finns ett 110V laddningssystem, JCB utlovar också en kraftigare batteriladdare som ska göra det möjligt att ladda fullt på 2 1/2 timmar.

När maskinen är i drift behövs ingen elanslutning eller kabel, batterierna ska hålla för en hel dags ”normalt” arbete, eller fyra timmars ”extremt” arbete. Enligt JCB kommer 1.9 tons-maskinen att kunna hantera en rad kraftuttag, vilket de anser gör den idealisk för rivnings- och renoveringsprojekt.

500 timmars smörjintervaller utlovas, fettpunkterna är samlade på ena sidan och behovet av dagliga kontroller ska vara lågt eftersom maskinen saknar både motorolja, kylvätska och bränsletank.

JCB 19C-1 E-TEC

• Tre litiumjonbatterier som ger en lagringskapacitet på 312 Ah (15 kWh) • Ett vanligt lastavkännande hydrauliksystem som ger kraftfull grävning

• Inbyggd laddare med 230 V ingång för sex timmars laddningskapacitet

• Alternativ för 110V laddning vid behov

• Snabbladdning med en full laddning på 2,5 timmar

Källa: JCB

Leveranstidningen Entreprenad var med när elgrävaren lanserades i England i mars, läs mer om det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079