23948sdkhjf

Ledare: Vårbudget med brister

Ett parti vars existens praktiskt taget står och faller med att landets invånare är bidragsberoende är förstås inte så intresserade av att öka sysselsättningen.

I en snabbt växande ekonomi som den svenska står och faller det framtida välståndet med möjligheterna till sysselsättning. Inom några år kommer vi att ha mer än elva miljoner invånare, invånare som behöver infrastruktur, bostäder, utbildning och jobb, för att inte tala om vård, omsorg och mycket annat.

Den som hoppats på att vårbudgeten skulle innehålla några trovärdiga förslag om hur vi kan få fart på företagandet blev grymt besviken. De satsningar om sommarjobb och jämställdhet som utlovas väger lätt mot den skada regeringen åstadkommit under mandatperioden med hjälp av en politik som oavbrutet gjort det svårare och mindre attraktivt att vara företagare.

Inte ens nu när valet närmar sig finns några tecken som tyder på att regeringen inser allvaret i problemet med att stora grupper, som nyanlända och ungdomar, till stora delar står utanför såväl arbets- som bostadsmarknad. Utanförskapet växer samtidigt som mängder med kompetens och arbetsvilja slängs på sophögen.

Nedskurna rot- och rutavdrag har tvingat mängder med småföretag att kasta in handduken. Höjd skatt på sjukförsäkringar, inställningen till vinster i välfärden, ökade krav på bostadsköpare och det förslag om höjd entreprenörskatt som dessbättre stoppades är bara några av de regeringsinitiativ som slår hårt mot företagande i allmänhet och mot småföretagare i synnerhet.

Företagarna – som organiserar både små och stora företag – må vara partiska när de hävdar att fyra av fem jobb och den största andelen av skatteintäkterna i långt mer än 200 av de svenska kommunerna skapas av småföretagen, men det är ändå uppgifter som regeringen borde ta fasta på. Trovärdigheten är definitivt betydligt större än hos regeringens nuvarande skatteideologiska ledstjärna hålls brinnande av Vänsterpartiet.

Dessvärre visar vårbudgeten att regeringen lika konsekvent som tidigare under mandatperioden fortsätter ända in i kaklet med sin närmast företagarfientliga strategi.

Men det är klart. Ett parti vars existens praktiskt taget står och faller med att landets invånare är bidragsberoende är förstås inte så intresserade av att öka sysselsättningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11