23948sdkhjf

Avfallshantering lyfts till stadsbyggnadsfråga

I slutet av april tog Stockholm stad ett framsynt beslut om avfallshantering. Beslutet innebär att staden i nybyggnadsområden tar ett helhetsansvar för sopsuganläggningar.

Beslutet är ett stort steg mot att underjordisk avfallshantering blir en naturlig del av stadens infrastruktur, precis som vatten och avlopp varit i många år.

Likt andra visionära städer runt om i världen som Seoul, Singapore, Helsingfors och Bergen kommer Stockholm nu att ta ett helhetsansvar när automatiserad avfallshantering integreras i planeringen av nya stadsdelar.  

Det är efter flera omgångar av utredningsarbete som det nu finns en samsyn över blockgränserna om att sopsugar ska vara en självklar del av infrastrukturen i Stockholm. I och med beslutet kommer staden planera, uppföra, äga och förvalta sopsugasanläggningarna i större nybyggnadsområden.

I beslutet hänvisas till att sopsug är ett hållbart och rationellt sätt att samla in avfall i stadsmiljö och att tekniken leder till:

  • Minskade tunga transporter & ökad framkomlighet
  • Mindre buller & utsläpp
  • En mer levande stadsmiljö (frigör avfallsutrymmen till annat)
  • Förbättrad arbetsmiljö  
  • God tillgänglighet för hushållen
  • Förbättrad källsortering

Dessutom togs beslut om att starta ett pilotprojekt med syfte att införa sopsug i befintlig stadsmiljö. Stockholm är redan idag den stad i världen som har flest sopsugsanläggningar. Tekniken utvecklades av Envac och har installerats sedan 1960-talet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081