23948sdkhjf

Hon leder nya fabriksbygget

Ulrika Hagman har tillträtt som projektledare för utbyggnaden av biodieseltillverkaren Sunpine i Piteå.

Hennes uppdrag är att bygga en ny fabrik och öka dieselproduktionen med 50 000 kubikmeter per år.

"Det är ett utmanande och spännande uppdrag", säger hon i ett pressmeddelande.

Sunpine satsar på en andra produktionslinje för råtalldiesel på fabriksområdet på Haraholmen. Det är en investering på 250 miljoner kronor och den ska stå klar 2020.

Ulrika Hagman, med en bakgrund på lastbilstillverkaren Scania och inom gruvindustrin, är projektledare och har redan påbörjat arbetet.

"Första steget är att sätta samman ett team som tillsammans ska upphandla ingenjörsbyrå. Vår målsättning är att ha valt bolag innan sommaren, så det är en snäv tidplan", berättar hon.

"Vi bygger förstås det nya efter de lärdomar vi dragit genom åren under driften av vår första fabrik."

Den kanske största utmaningen är att bygga en ny fabrik under pågående dieselproduktion. Dessutom pågår investeringar i den befintliga anläggningen.

FAKTA

Sunpine producerar råtalldiesel som blandas in i vanligt dieselbränsle. Produktionen motsvarar två procent av den årliga förbrukningen av diesel i Sverige.

Idén att utvinna diesel ur råtallolja kommer från Lars Stigsson. Kemisten Valeri Naydenov tog fram en modell för processen och företaget Sunpine startades 2006 med Sveaskog, Södra Skogsägarna, Preem och KIRAM som ägare.

En fullskalig produktionsanläggning stod klar 2010. 2014 gick det internationella kemiföretaget Lawter in som delägare i Sunpine genom att investera i en ombyggnad av Sunpines anläggning för att också tillverka harts.

SunPine ägs i dag av Sveaskog, Södra Skogsägarna, Preem, KIRAM och Lawter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094