23948sdkhjf

Polymeren kan depolymeriseras i oändlighet

En forskargrupp har utvecklat en helt återvinningsbar polymer, som kan brytas ner och byggas upp i oändlighet.

Professor Eugene Chen, vid Colorado State University, har lett utvecklingsarbetet, hur många gånger som helst. Hittills har forskargruppen endast testat det nya materialet i labbmiljö, där det då visat sig vara jämförbart med vanlig plast.

Den stora skillnaden är att det nya materialet kan brytas ner till sina ursprungliga monomerer och sedan kemiskt återvinnas, utan användning av giftiga kemikalier. Forskningen bygger på en tidigare generation kemiskt återvinningsbar polymer som visades upp 2015. Denna hade låg värmebeständighet, låg molekylvikt och var relativt mjuk, och hade enligt forskarna ingen industriell potential.

Det nya materialets monomer, polymeriseras i rumstemperatur på bara några minuter, utan lösningsmedel. Resultatet är en polymer med egenskaper som liknar plast, med hög molekylvikt och värmestabilitet.

Eugene Chen betonar att den nya polymertekniken endast har testats vid universitetets laboratorium, och att mycket arbete kvarstår innan de har fått fram en perfekt monomer- och polymerproduktionsprocess.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.548