23948sdkhjf

Flytt ger fler hepatitbehandling

I ett projekt på Sahlgrenska har vården av hepatit C flyttat från infektionskliniken till substitutionsmottagningen. Nu nås fler smittade av de nya behandlingarna.

Traditionellt har patienter med en kronisk hepatit C-infektion följts upp på infektionskliniker. Sjukdomen är mycket vanligt hos personer som någon gång i livet injicerat droger. Dessa personer har tidigare haft dålig tillgång till vård för sin infektion. I ett nytt projekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset har man flyttat behandlingen närmare patienterna, från infektionskliniken till substitutionsmottagningen där patienter med opioidberoende får behandling med buprenorfin, Subutex, eller metadon.

– Innan projektet drog igång såg vi att endast hälften av de personer inom gruppen som hade en aktiv hepatit C-infektion hade kontakt med infektionskliniken, säger Simon Larsson, en av initiativtagarna till projektet.

Projektet är ett samarbete mellan beroendekliniken, infektionskliniken och klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Genom att förflytta hepatit C-vården till Substitutionsmottagningen når vi många som vi annars inte hade nått. Det här är ett sätt för oss att nå en utsatt grupp. En grupp som i vanliga fall inte alltid dyker upp till sina möten med vården. Idag finns det goda möjligheter att ge bra vård mot kronisk hepatit C-infektion och på det här sättet gör vi den tillgänglig till fler, säger Simon Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172