23948sdkhjf

Bränsleskatt gynnar höginkomsttagare

Bilrelaterade skatter slår hårdast mot landsbygden medan högavlönade storstadsbilister kommer lindrigt undan, det visar ny VTI-studie, läs om den här!

Styrmedel som ökade bilrelaterade skatter slår hårdare mot invånare på landsbygd än i storstad. I en studie konstaterar Jonas Eliasson, trafikdirektör Stockholms Stad tillsammans med forskare från VTI att bilberoendet är ungefär samma i all landsbygd över hela Sverige, vilket innebär att effekten inte skiljer sig åt mellan norr och söder.

Skatter på bilar och drivmedel är viktiga styrmedel för att minska svenskarnas koldioxidberoende, men också som inkomstkällor för staten. I en ny studie har forskare analyserat effekterna av fyra bilrelaterade styrmedel: ökning av skatter på drivmedel, en ny kilometerskatt, en ökad koldioxid-relaterad skatt för bilägande och en koldioxid-relaterad skatt vid köp av nya bilar.

Vi har i analyserna bland annat tittat på effekter i olika grupper beroende på inkomst. Den lilla del av befolkningen som skulle få påtagligt sämre välfärd av dessa skatteökningar hittar vi framför allt i gruppen låginkomsttagare, säger Jonas Eliasson.

Resultaten som presenteras i en vetenskaplig artikel i Economics of Transportation visar att skillnaden mellan olika geografiska områden blir stor. Landsbygd och glesbygd får ta en större börda när det gäller drivmedels- och fordonsskatter jämfört med storstadsområden. Det är också en skillnad mellan större städer och förorter, mindre orter samt satelliter till exempelvis länshuvudstäder.

Däremot är det intressant att notera att ingen större skillnad finns om du bor på landsbygd i norra eller södra Sverige. Landsbygdsområden påverkas ungefär på samma sätt oavsett var i landet, säger Jonas Eliasson.

Fotnot. Till grund för notisen är en artikel i Economics of Transportation av Jonas Eliasson, Roger Pyddoke och Jan-Erik Swärdh: Distributional effects of taxes on car fuel, use, ownership and purchases. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062