23948sdkhjf

50-kort i Härnösand

En gång i tiden hade SL något som kallades 50-kortet, ett periodkort som kostade 50 kronor för resor med kollektivtrafiken i Stockholms län – Nu återinförs det i ny tappning i Härnösands kommun i Västernorrland.

Fredag 1 juni införs nya priser för kollektivtrafiken i Härnösand. För 50 kronor kan då vem som helst oavsett ålder köpa det så kallade Härnösandskortet, ett periodkort för 30 dagar. Samtidigt kan barn och ungdomar 7-19 år åka helt gratis med Barnkortet. Beslutet om att subventionera kollektivtrafiken togs av Härnösands kommunfullmäktige i maj förra året.

Bussen ska vara ett alternativ för fler Härnösandsbor. Vi hoppas att den kraftfulla rabatten ska locka många att ställa bilen och därmed bidra till ett renare Härnösand, säger kommunalrådet Karin Frejarö (MP).

Alla ska ha råd att ta bussen, säger Ingrid Nilsson (V).

De nya korten gäller för resor med både tätorts- och landsbygdstrafiken inom Härnösands kommun. Korten gäller även på kommunöverskridande trafik, så länge resan påbörjas och avslutas inom Härnösands kommun.

De nya priserna ska gälla under en försöksperiod på tre år med en första utvärdering efter ett år. Målet är att öka mängden bussresor med 50 procent samtidigt som bilresandet minskar med 10 procent.

Ett stort steg framåt för Härnösand. Det är efterlängtat och bra för både människor och miljö, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S).

När de nya priserna införs blir det inte längre gratis att åka med Centrumlinjen eller med lördagstrafiken. Alla behöver alltså ha Härnösandskortet eller någon annan biljett för att åka buss i Härnösand efter 1 juni.

Under många år har det varit gratis för barn och ungdomar att åka buss under skollov. Nu blir det gratis året om, men den resande måste ha ett Barnkort. Det går alltså inte längre att bara hoppa på.


FAKTA/Kollektivtrafiktaxan i Härnösands kommun

Härnösandskortet

* kostar 50 kronor för en 30-dagars period.

* gäller för obegränsat antal resor med buss inom Härnösands kommun.

* släpps 1 juni 2018.

Barnkortet

* är gratis och gäller alla som är 7-19 år.

* gäller för obegränsat antal resor med buss inom Härnösands kommun.

* kan sökas från 14 maj 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.425