23948sdkhjf

Tervaniemi fick medalj

Dan Tervaniemi, grundade av restaurangjätten Rasta Group fick motta näringslivsmedalj av Prins Daniel - Läs om det här!

Kungliga Patriotiska Slällskapets näringslivsmedalj – en belöning för framstående entreprenörskap – tilldelades 23 april nio mottagare. Medaljen överlämnades av Prins Daniel vid Sällskapets årshögtid på Riddarhuset. Läkaren och författaren Anders Hansen höll högtidstalet Hjärnstark – Om att optimera sin hjärna.

Syftet med Näringslivsmedaljen är att hedra företagsledare som med ägarinflytande utvecklat framgångsrika företag och därigenom arbetat för ett välmående Sverige samt även att inspirera nya entreprenörer, säger Kungl. Patriotiska Sällskapets ordförande Erik Norberg.

Medaljen har delats ut årligen sedan 1984. Men i år var en av medaljörerna en som ligger svenska bussresearrangörer och många med dem extra varmt om hjärtat - Dan Tervaniemi!

Hur känns det att få medaljen?

– Det är hedrande att få denna fina utmärkelse, en stolthet för mig och min familj men framförallt alla medarbetare runtom i Sverige, säger Dan Tervaniemi. Rastagruppen är ett bevis på att man kan få hela Sverige, både landsbygd och stad att växa och det är glädjande att det vi gör uppmärksammas. Vi finns ju etablerade inom ett 20-tal olika kommuner och denna utmärkelse blir en fjäder i hatten på alla våra ställen, från Rasta i lilla Brålanda till restaurangerna på Kungliga Dramatiska Teatern.

Sällskapets Motivering

Dan Tervaniemis hela yrkesliv handlar om arbete i och med restaurang – om man inte räknar fotbollen. 1974 köpte han den restaurang som han arbetade på, vilket blev grunden till företaget Rasta, som idag har 24 anläggningar längs våra vägar över hela landet med 8 miljoner gäster som erbjuds ”en komplett stopp- och mötesplats”. Rasta Group står idag på tre verksamhetsben: förutom serviceanläggningar numera även arenarestauranger (som exv. Ullevi Konferens) och kulturrestauranger (som exv. Dramatenrestaurangerna). Med 4 000 medarbetare omsätter man över 1 miljard kronor. Tervaniemi månar i allra högsta grad om företaget som ett familjeföretag. Det är nu åter helägt av familjen och hans hustru och fyra barn arbetar alla i företaget.

Vilket råd vill du ge en ung entreprenör idag?

– Man behöver hitta sin affärsidé som man måste tro stenhårt på, sen är det mycket energi kombinerat med hårt jobb som gäller. Detta är en förutsättning för att det ska lyckas. Relationer är viktiga, man behöver en bra bankförbindelse, en bra revisor och gärna en jurist som man kan rådfråga. Ett högst personligt råd från egna erfarenheter: om du planerar att gå ut och dela på ägandet, släpp aldrig majoriteten från ditt företag.

2018 års mottagare av Näringslivsmedaljen – för framstående entreprenörskap

Konrad Bergström, Zound Industries Int., Stockholm
Gustaf Douglas, Boxholms Skogar AB, Boxholm
Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya, Serendipity Group, Stockholm
Bo Hilleberg, Hilleberg the Tentmaker AB, Östersund
Jessica Löfström, Expandera Mera Byggbemanning, Stockholm
Carin Stoeckmann, Byggmästar'n i Skåne AB, Helsingborg
Karin Söderlind, House of Dagmar, Stockholm
Dan Tervaniemi, Rasta Group AB, Askim

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078