23948sdkhjf

Färska kryddor utan krukor

Ny teknik ska ersätta slösaktiga krukor.

På Coops färskvarumässa presenterades en nykomling på den svenska marknaden, färska kryddor utan krukor. Kryddor som koriander och persilja men även den köldkänsliga basilikan kan nu paketeras i särskilda tillslutna plastpåsar med hjälp av tekniken Flowpack där örten klipps av direkt från stjälken direkt in i påsen.

Tekniken har varit vanlig i Europa under en längre tid men har inte slagit i Sverige, trots ett tidigt försök under början av 2000-talet.

Anledningen till varför tekniken inte funnits tidigare är enligt Jerry Orrebacken, kundansvarig på Everfresh som arbetar på uppdrag av Spisa att kostnaderna för maskinerna som använda i processen helt enkelt varit för dyra.

– Det tillkommer en hel del arbete då man arbetar med redan färdiga produkter så det blir en dyrare produkt att köpa in för butikerna, men inte för kunderna. Men vinsten för butikerna ligger istället i marginalinkomsterna då alla andra kostnader som spill och emballage minskar drastiskt istället, säger han.

Förutom de ekonomiska vinsterna finns det även positiva miljöaspekter med i bilden då både storleken på emballaget minskar kraftigt smatidigt som det går åt mycket mindre plast.

De nya förpackade kryddorna har redan gjort smygpremiär i några butiker i Norrland under vecka 14 och enligt Jerry Orrebacken har de redan gjort succé.

– I en av de butiker vi lanserade i sålde de slut direkt, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109