23948sdkhjf

Får Silvias alzheimerpris för tidig diagnostik

Michael Schöll får Drottning Silvias pris till ung alzheimerforskare.

Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare är instiftat av Alzheimerfonden och delas ut av Drottning Silvia på slottet i Stockholm. I år går priset till Göteborgsforskaren Michael Scholl, 38 år.

Det är hans arbete med att utveckla den tidiga diagnostiken som nu uppmärksammas. Han har tillsammans med sin forskargrupp på Göteborgs universitet fokuserat på att med hjärnavbildning etablera nya och validera existerande biomarkörer som gör det möjligt att identifiera individer som löper risk att utveckla Alzheimers sjukdom så tidigt som möjligt i sjukdomsskedet.

- Priset betyder väldigt mycket, det är ett förtroendebevis från en aktiv förening som representerar dem som jag forskar för - patienterna och deras anhöriga - därför gör mig priset extra glad. Jag känner mig ödmjuk inför utmaningen men inspireras av tidigare pristagare. Flera av dessa kommer garanterat att inneha en aktiv roll i vad som kan i alla fall bli en dellösning för detta enorma samhällsproblem, säger Michael Schöll i ett pressmeddelande.

Priset till en ung alzheimerforskare instiftades 2014 i samband med Drottning Silvias 70-års dag. Priset går varje år till en lovande forskare inom demensområdet som är under 40 år. Prissumman uppgår till 125 000 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079