23948sdkhjf

Svensk krosstillverkare blir finsk

Metso förvärvar det svenska familjeföretaget P J Jonsson och Söner som tillverkar mobila krossverk, sikt- och matarstationer samt transportörer.

Förvärvet ingår som ett led i vår strategi om lönsam tillväxt. Genom att förena våra krafter med P J Jonsson och Söner förbättras våra möjligheter att bredda vårt erbjudande till våra nordiska kunder, säger Markku Simula som basar för det finska företagets affärsområde inom stenbearbetning.

P J Jonsson har utvecklats till en väletablerad tillverkare av utrustning för bearbetning och sortering av bergmaterial. Från basen vid Moälven, strax utanför Örnsköldsvik sprids företagets maskiner till kunder över stora delar av världen. För 2017 redovisas en omsättning kring 342 miljoner kronor och en personalstyrka på ungefär 40 anställda.

Företaget grundades 1953 för att sälja egendesignade skinn- och pälsprodukter. 1963 blev det en helt ny inriktning i form av handel med begagnade kross- och entreprenadmaskiner. På 1980-talet kom en av företagets kunder med en idé om ett mobilt krossverk. Det initierade utvecklingen av en sådan produkt som så småningom började tillverkas och säljas för att efter en tid kompletteras med en mobil siktstation.

Om allt går enligt nuvarande planer kommer P J Jonsson och Söner någon gång under årets tredje kvartal att införlivas i Metsokoncernen. Först krävs dock klartecken från de svenska konkurrensmyndigheterna. Någon köpeskilling har inte angetts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078