23948sdkhjf

Geely köper mark i Göteborg

Den kinesiska fordonsutvecklaren Geely har förvärvat en fastighet på 26 500 kvadratmeter av Älvstranden Utveckling i Göteborg. Avsikten är att etablera ett europeiskt innovationscenter med plats för upp till 3 500 arbetsplatser.

Att Geely riktar blickarna mot Europa och Göteborg är inte överraskande. Företaget äger Volvo Cars, är sedan slutet av 2017 största ägare i AB Volvo och köpte för ett par månader sedan en aktiepost i den tyska biltillverkaren Daimler.

Redan i juni 2017 tecknades en avsiktsförklaring mellan kommunala stadsutvecklingsbolaget Älvstranden Utveckling och Geely om försäljning av mark på Pumpgatan på Lindholmen. Affären har nu slutförts och marken har bytt ägare för till en köpeskilling som anges till 358 miljoner kronor.

Det innebär att det kinesiska företaget bland annat har nära till AB Volvo med Campus Lundby och till flera andra tänkbara samarbetspartners som Chalmers, Lindholmen Science Park och forskningsinstitutet Rise. På området finns även ett flertal andra etableringar med inriktning på fordonsindustri och grön teknik.

Primärt lär verksamheten i innovationscentret fokusera på elektromobilitet och det som kallas ”internet of things” med uppkopplade maskiner och molntjänster. Med den inriktningen har även det testlabb för elfordon som planeras i Göteborg med Chalmers och Rise som ägare stor dragningskraft för det kinesiska bolaget.

Enligt nuvarande planer ska innovationscentrets första etapp börja byggas redan i sommar. Kommunen bedriver parallellt ett större detaljplanearbete där stora delar av Geelys satsning ingår liksom en skola och ett nytt färjeläge.

Enligt Älvstranden Utveckling arbetar, studerar, forskar eller bor mer än 21 000 personer i området redan i dag. På Lindholmen byggs nu bland annat Nordens högsta byggnad, Karlatornet. I Lindholmshamnen närmar sig flera hus färdigställande. Tanken är också att bygga en hållplats för den linbana mellan Wieselgrensplatsen och Järntorget som ska knyta ihop staden över älven.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063