Nu kommer pizzan på posten

| Av Niklas Kallin Thander | Food Supply SE | Tipsa redaktionen

Foodster vill nå Sveriges ambitiösa men otåliga pizzabagare i hemmet – lanserar pizzabottnar som skickas hem med posten.

Nyköpingsföretaget Foodster etablerade för några år sedan egen pizzafabrik i staden, som sedan starten utvecklats från att producera färdiga pizzor under såväl eget varumärke som EMV till att numera rikta in sig mot restaurangmarknaden.

Pizzabottnar är en grundsten för produktionen, riktade mot verksamheter som gärna vill ha pizza på menyn, men som saknar kompetens för att göra det själva. Och om konceptet går hem hos restauranger – varför skulle det inte också gå hem hos privatpersoner?

Därför testar Foodster ett nytt grepp: pizzabottnar på posten. Via e-handel säljer man färska pizzabottnar som gasförpackas och skickas till närmsta postombud. Där kan konsumenterna sedan hämta hem dem för att själva toppa bottnarna och på så sätt göra sin egen kreation.

Svar på pizza-kit och "snabba degar"
Bakom Foodster står Tony Gerasovski – utnämnd till svensk mästare i pizzabakning 2011 och född in i pizzans värld. Pappa Danne Gerasovski startade i mitten av 1970-talet pizzerian Fazana, som i dag är en klassisk restaurang i Nyköping. Det var också där en del av inspirationen kom ifrån, i kombination med den växande marknaden för pizza-kit riktade mot hushållen.

– Nu har vi haft Fazana ett bra tag och det händer att folk frågar hur vi gör degen. Då brukar jag fråga hur de själva gjorde sin senaste deg och vissa svarar att de hittade något recept på nätet – ”gör snabb pizzadeg på två timmar”. Det går inte att göra en snabb pizzadeg, det blir inte bra. Gör den dagen innan. Sen kommer de tillbaka och säger att det blev jättebra, men att det tog för lång tid. Det tar tid att göra bra saker och det är där jag ser en öppning för pizzabottnar framförallt, säger Tony Gerasovski till Food Supply, och tillägger att varje deg jäser minst 12 timmar innan de blir en klar pizzabotten.

Logistik i fokus
Under de tre senaste månaderna har man haft en testperiod där inte själva produkten i sig varit i fokus, utan logistiken. I dag har man avtal med Postnord som fraktar pizzorna, som till en början inte var gasförpackade – något man märkte blev ett problem.

– Du vet hur det är själv: du får ett sms om att hämta ut ditt paket hos ombudet, sen kanske det tar tre-fyra dagar innan man faktiskt hämtar ut det. Så för de som hade den fem-sex dagar började bottnarna mögla. Vi löste det genom att gasförpacka dem för att få så lite åverkan på produkten som möjligt.

Läs också: Utökar samarbetet med smarta lås

Utöver den lucka som Tony Gerasovski och Foodster ser för pizzabottnar finns det också ett annat mål med att etablera e-handeln. Genom att försöka nå konsumenterna direkt försvinner såklart även behovet av förmedlare.

– Du kapar samtidigt ett led i och med dagligvaruhandeln. Visst, det är lite jobb med det, men du äger affären hela vägen och har inga mellanhänder.

Ja, det är väl Postnord då?

– När kunden får sin bekräftelse har vi skrivit: ”Om paketet nu kommer fram”, säger Tony och skrattar, innan han påpekar att det inte har varit några leveransproblem under testperioden.

Läs också: E-handeln blir bättre på förpackningslösningar

I dagsläget är det bara postombud som är aktuella för mottagandet av varorna, men Foodster har även tittat på andra lösningar. I veckan kommer man med i e-handlaren Middagsfrids matkasse, vilket innebär att man både direkt tar plats i hushåll och samtidigt syns för potentiella nya kunder. Tony Gerasovski säger också att det finns möjligheter i storstadsområdena i form av till exempel tjänster som Foodora eller Onlinepizza.

– Men de ska ju såklart också ha sina marginaler.

Egna enheter kan vara lösning
Framöver hoppas man att den satsning på franchise-enheter som man planerat kring ett tag skulle kunna förse marknaderna i närområdet, men i och med att en första testenhet inte startats ännu ser man det som nästa steg i ett längre led.

– Att ha egna franchiseenheter eller butiker, det är slutdestinationen för oss. Men nu bygger vi kännedom om varumärket Tony’s Pizza och förhoppningsvis uppskattning för våra produkter från kunderna. Har vi byggt upp det blir det lite mer självklart att öppna upp en fysisk butik kring det. Nu gör vi grundjobbet.


Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Koncessioner på Kollektivtrafikdagen

Vilken roll kan koncessioner i kollektivtrafiken spela? Den frågan får sitt svar på Kollektivtrafikdagen 14 maj, läs mer här!

ABB lanserar transformatornyhet

ABB har släppt världens första integrerade lösning för digitalt uppkopplade krafttransformatorer.

Fortsatt stark utveckling

Ska bli Sveriges smartaste sågverk

Hallå där Mårten Widborg!

Som meddelades tidigare idag lämnar Mårten Widborg Vileda Professional för att i juni bli General Manager för Supplies Direct City i Stockholm. Rent ringde upp honom.

Bildar stiftelse mot antibiotikaresistens

Nyhetsbrev

Mikael Wallner ny vd för Effekt Svenska

Mikael Wallner, vd på Inspira sedan fyra år tillbaka, lämnar företaget den sista maj för att den 23 juli tillträda som vd för och delägare i Effekt Svenska AB.

Patrik Jansson: ”Kommunikationen har varit rätt aggressiv ibland.”

Att stärka sprängkortet och lotsa sprängarna genom de juridiska djunglerna står högt på nya BEF-bossens att-göra-lista. Patrik Jansson hoppas också kunna sluta fred med stenspräckarna.

Maskinfesten är igång

Intermat rullade igång i måndags, bland myllret av utställare finns några av världens absolut största tillverkare och det lär rassla till av nyheter under veckan.

Bygger ny förbehandling för biogas

Danska grävlastare med bättre sikt

Hydremas nya grävlastare ska vara mindre men starkare än föregångarna.

800 000 till standardisering av plaståtervinning

Som en del i den särskilda satsningen på internationellt arbete med miljöanpassning av plast har Naturvårdsverket beslutat om ett bidrag till SIS, Swedish Standards Institute, på 800 000 kronor för etablering av ett ISO-sekretariat för utveckling av standarder för plaståtervinning, och för utveckling av ett standardförslag inom området.

Per Karlsson ersätter Mikael Wallner på Inspira

Per Karlsson, operativ chef på Inspira, utses till ny vd för företaget. Han tillträder den 1 maj 2018 och ersätter Mikael Wallner som efter fem framgångsrika år valt att gå vidare i sin karriär. 

Färdplan kring plastförpackningar till statsministern

De har 3d-printat en smart axel

VTT Tekniska Forskningscenter, ett finskt forskningsinstitut som utvecklar framtida tillverkningskoncept, har lyckats med 3D-utskrift av en smart axel.

Kompakta kraftpaket från Brokk

Brokks fyra nya maskiner ska vara nästan lika små men betydligt starkare än sina föregångare. – Det blir enormt mycket mer att köra med.

Rototilt har gått i mål

R-serien är nu komplett, Rototilt lanserade de två sista – och minsta – modellerna på Intermat.

Mårten Widborg till nya Supplies Direct City

Branschprofilen Mårten Widborg har rekryterats till Supplies Direct City i rollen som General Manager. Han tillträder i juni och blir också ansvarig för Supplies Direct Uppsala.

Tervaniemi fick medalj

Dan Tervaniemi, grundade av restaurangjätten Rasta Group fick motta näringslivsmedalj av Prins Daniel - Läs om det här!

Lättare kombinera kollektivresan

Med den nya funktionen Anslutningsguiden blir det ännu enklare att välja och köpa anslutande lokaltrafik under tågresan – Tjänsten är igång sedan ett par dagar, läs om hur det funkar här!

Konstgjort nanoenzym dödar bakterier

Forskare vid RMIT-universitetet i Melbourne, Australien, har utvecklat ett konstgjort enzym som kan döda bakterier med hjälp av ljus. Förhoppningen är att enzymet en dag ska kunna användas i kampen mot bland annat sjukhusinfektioner.

De skänker dricksvatten genom i-mop-program

Städavdelningen vid Nordanstigs kommun har fått diplom från OrboTech och Made Blue, för bidrag med dricksvatten till utsatta människor i världen.

Sigma vinner IoT-avtal med Nobina

Uniti och Zoltek i samarbete

Robot återvinner iPhone

Ny färskvaruchef på Coop

Färska kryddor utan krukor

Muterande enzym bryter ner PET

Blom frikänd

Utökat stöd till svensk biogas

Nu kommer Hemfrids app

Han har årets favoritbutik

Mouldex nya vd

Ny direktör på Coop

Plus

Nya lagen lurig

Hallå där: Ulf Haraldsson!

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148