23948sdkhjf

Majs kan ha spridit listeria

Det är troligtvis fryst majs som har orsakat ett utbrott av listeria i fem EU-länder som började 2015. Sverige är ett av de berörda länderna.

Utbrottet av listeria i fem EU-länder som började 2015 har troligen orsakats av fryst majs. Sverige är ett av de berörda länderna. Den frysta majsen har packats i Polen och odlats och bearbetats i Ungern.

Det konstaterar den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA och smittskyddsmyndigheten ECDC i en gemensam bedömning där Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har medverkat.

Utbrottet omfattar totalt 32 fall från fem europeiska länder. I Sverige har sex fall mellan 2016 och 2017 kunnat kopplas till utbrottet. Det senaste fallet insjuknade i december 2017. Samtliga var över 70 år. Kopplingen mellan länderna har kunnat göras i och med ett europeiskt samarbete där man jämför listeriabakteriernas arvsmassor. På så vis har man kunnat kartlägga vilka fall och livsmedel som hör ihop och gemensamt ringat in smittkällan.

De berörda produkterna har nu återkallats från butikerna. Men fler personer kan fortfarande bli sjuka, eftersom det enligt EFSA och ECDC kan ta upp till 70 dagar från att någon smittats till dess att hen blir sjuk. Fryst majs som såldes innan återkallandet kan också finnas kvar hemma hos vissa konsumenter.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078