23948sdkhjf

Svensson tar över SJ-styret

Ägaren Svenska staten föreslår inför SJ:s årsstämma 24 april att Siv Svensson väljs som ny styrelseordförande – Dessutom föreslås Lennart Käll, Per Matses och Ulrika Nordström till styrelseledamöter.

Eftersom det brukar bli som ägaren föreslår så blir Siv Svensson ny ordförande för SJ. Hon är sedan 2012 ledamot i aktiebolagets styrelse och ordförande för revisionsutskottet. Vidare föreslås att Lennart Käll, Per Matses och Ulrika Nordström väljs som nya styrelseledamöter.

Lennart Käll är vd och koncernchef i Svenska Spel. Per Matses är vice vd och CFO för Sveaskog. Ulrika Nordström är kansliråd vid Näringsdepartementet.

Omval föreslås av ledamöterna Ulrika Dellby, Kersti Strandqvist och Mikael Stöhr.

Så här motiverar ägaren sitt förslag till ny styrelse: "De föreslagna styrelseledamöterna bedöms ha för bolagets styrning relevant kompetens, erfarenhet och bakgrund. Den föreslagna styrelsen bedöms ha en med hänsyn till bolagets verksamhet, utvecklingsskede och förhållanden i övrigt ändamålsenlig sammansättning präglad av mångsidighet och bredd avseende ledamöternas kompetens, erfarenhet och bakgrund. Sammansättningen uppnår regeringens målsättning om jämn könsfördelning i enlighet med vad som framgår av statens ägarpolicy"

FAKTA/SJ

Ett helt statsägt svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder kronor och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJ:s 1200 avgångar från 284 stationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078