23948sdkhjf

Japan påverkat av Kinas fenol-tillväxt

Ska världen likt Japan oroas för en kinesisk dominans?

Kina har en stor produktion av fenol, en viktig ingrediens i flera plastmaterial. De senaste åren den inhemska produktionen av denna byggsten dessutom skruvats upp än mer i landet.

Detta påverkar den globala prissättningen på marknaden och tvingar materialtillverkare på andra platser i världen, till strukturella förändringar, rapporterar den asiatiska nätportalen asia.nikkei.com.

Flera japanska kemijättar har sägs redan tvingats dra ner och i vissa fall stänga ner sin produktion av fenol, till följd av detta. I vissa fall lär ett samgående med kinesiska tillverkare ha blivit en nödvändig lösning.      

Ett av de drabbade bolagen är Mitsui Chemicals, världens näst största fenoltillverkare och den största i Asien. Företaget var en gång inriktat på att bli världens största tillverkare av fenol och andra relaterade produkter, men situationen har förändrats och den japanska kemijätten har fått tänka om.      

2013 uppgick Kinas kapacitet av fenol, till cirka 1,5 miljoner ton. Det är dubbelt så mycket som bara 2009. I år förväntas Kinas produktion av fenol överträffa den nationella förbrukningen, vilket gör landet till en nettoexportör, skriver nätportalen.

Fenol tillverkas främst av bensen, vilket även används som utgångsmaterial vid tillverkning av exempelvis polykarbonat. Rädslan är således stor att de kinesiska fenoltillverkarna kommer att kunna dra fördel av prisgapet mellan bensen och fenol, för produktion av andra polymera material, menar Mitsui Chemicals.

Källa: asia.nikkei.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079