23948sdkhjf

Bostadsbyggandet oroar byggkonsulter

2017 blev ett bra år för de byggtekniska konsulterna. En undersökning gjord av Industrifakta visar dock att en stor del av företagsledningarna befarar en avmattning i bostadsbyggandet under 2018.

Sex av tio intervjuade konsulter redovisar ökad omsättning under 2017 jämfört med föregående år. Hos ytterligare en fjärdedel var omsättningen oförändrad, enligt en undersökning bland arkitekter och tekniska konsulter som genomfördes av Industrifakta i början av året.

Den bedömning som görs av konjunkturutvecklingen på byggmarknaden baseras på orderstock och arbetsvolym. Industrifaktas slutsats är att en övervägande andel av de tillfrågade nu ser en avmattning för bostadsbyggandet som ett närstående hot. Framför allt är det byggandet av flerbostadshus som oroar.

Mer än hälften av de intervjuade tror att nyproduktion av bostadsrätter kommer att växa svagare än genomsnittet på byggmarknaden under året medan drygt 40 procent förväntar sig motsvarande utveckling för nyproduktion av hyresrätter.

Då är optimismen betydligt större inom andra områden. Det gäller i synnerhet det offentliga byggandet där konsulterna räknar med att skolor, sjukhus samt infrastrukturinvesteringar är sektorer som kommer att utvecklas bättre än snittet under det kommande året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.315