23948sdkhjf

Omvälvande planer för Lund

Genom att bygga en underjordisk järnvägsstation och täcka över spårområdet frigörs en yta stor som 40 fotbollsplaner i centrala Lund. Förslaget som tagits fram av Sweco kan ge plats för omkring 2 500 boende samt lokaler för kontor, service och handel.

I början på året bestämdes att arkitektteamet Elding Oscarson/CF Møller Architects skulle få jobba vidare med utformningen av Lunds nya centralstation med tänkt byggstart år 2021. Den nuvarande stationen beskrivs som den tredje mest frekventerade i Sverige, vad gäller antal resenärer som blir allt fler. Därför behövs en ny station samtidigt som det kan ge utrymme för en vidareutveckling av stadskärnan.

Nu kommer ett helt nytt förslag från Sweco som ger helt nya förutsättningar att skapa en helhetslösning för infrastruktur och stadsbyggnad i de centrala delarna av Lund.

Tågsträckan mellan Malmö och Lund är med sina drygt 460 tåg per dygn en av Sveriges mest trafikerade järnvägar. Swecos vision består av en ny station under jord samt en ombyggnad där järnvägsspåren i centrum förläggs i underjordiska tunnlar Därigenom försvinner barriären som i dag klyver staden och spårområdet kan bebyggas med en stadsstruktur som knyter samman staden, säger Johanna Appelberg, Sweco, ansvarig för den arbetsgrupp som står bakom visionen.

Gruppen menar att det lagda förslaget frigör ungefär 20 hektar markyta mitt i stadskärnan. Därmed skapas förutsättningar för att uppnå en tät, sammanhållen och modern stadsstruktur. Bedömningen är att ytan, stor som cirka 40 fotbollsplaner möjliggör bostäder för omkring 2 500 boende samt kontor, service och handel.

– Om nationella och regionala mål för ökad kollektivtrafik ska mötas mellan Malmö och Lund behöver antalet tåg per dygn mångdubblas. Det planerade stationsbygget i Lund är ett utmärkt initiativ, men det löser tyvärr inte flaskhalsproblematiken med den befintliga tvåspårslösningen söder om Lund C, vilket vi vill belysa med vår helhetslösning. Vi vill sätta stadens och järnvägens hållbara utveckling i ett nytt ljus som förhoppningsvis väcker fortsatt dialog kring utmaningar och möjligheter för Lund, säger Johanna Appelberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081