23948sdkhjf

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Resenärernas bokningsmönster har förändrats med internet. Idag erbjuds olika typer av paketresor eller sammanlänkade resor som inte har något lagskydd i dagens lagstiftning. De två lagförslag som nu presenterats av regeringen möter enligt bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Bussföretag dagens behov.

Lagförslagen som ska träda i kraft 1 juli i år, syftar till att öka konsumentskyddet för resenärer, skapa en bättre fungerande resemarknad genom att sänka inträdesbarriärer för nya aktörer, harmonisera lagstiftningen inom EU möjliggöra mindre kostsamma resegarantilösningar för resemarknadens aktörer är i stora drag väl utformade, enligt Sveriges Bussföretag i en första kommentar.

Sveriges Bussföretag har varit med och påverkat hela processen från EU-kommissionens framtagande av sitt direktivförslag 2013. Vi är glada för att de nya lagförslagen både innehåller stärkt konsumentskydd men framförallt även lättnader för researrangörer genom möjligheter till bättre resegarantilösningar, säger Sveriges Bussföretags vice vd och branschchef Anna Grönlund.

Den stora förändringen i paketreselagen är det utökade konsumentskyddet för fler resenärer som bokar sin paketresa, sin sammanlänkade resa eller sätter ihop sin egna ”paketresa”. Förutom det utökandet konsumentskyddet så ökas informationsansvaret för de som arrangerar paketresor i lagens nya mening. Det blir även hårdare krav på att fullfölja den sålda resan för researrangören.

Den nya lagen innebär att alla bussresearrangörers villkor för paketresor, i lagens nya mening, mot sina resenärer måste uppdateras. Som ett första steg att stödja våra medlemmar kommer Jonas Thyberg, advokat och deltagare i den svenska utredningens expertgrupp, att presentera förändringarna på Busstorget 13-14 april, säger Sveriges Bussföretags branschutvecklare för turist- och beställningstrafik Mikael Persson.

Den stora och mycket positiva förändringen i resegarantilagen är att möjligheterna för att ställa resegarantier utökas mot nuvarande system. Lagrådsremissen beskriver från statistik mellan 2008 till 2015 att de avsatta resegarantierna, det vill säga de pengar företagen reserverat för att kunna säkra tryggheten för resenärer som valt en paketresa, överstiger utbetalningarna med 6 000 gånger. Med den nya lagen kan nya lösningar möjliggöras för att göra hela resegarantiprocessen enklare och framförallt billigare.

För bussresearrangörer är detta kanske den staörsta positiva skillnaden mot nuvarande system och regelverk. Sveriges Bussföretag är glada att vi nu via Vector Nordic AB kan erbjuda våra medlemmar en försäkringslösning på resegarantierna som är enkel och kostnadseffektiv, säger Sveriges Bussföretags vice vd Anna Grönlund.

De båda lagrådsremisserna finns på regeringen.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078