23948sdkhjf

Italienska minikranar på väg in i Sverige

Minikranar är en maskingrupp som tagit för sig rejält på den svenska marknaden under senare år. Nu kompletteras utbudet med Svenska Jekko, som med den rutinerade familjen Burge i spetsen, är nybliven generalagent för en italiensk minikran i Sverige.

Vara fortsätter att utvecklas som något av maskincentrum i centrala Västergötland. Sedan länge har Hüllert Maskin varit marknadsledande i Sverige med Merlos teleskoplastare. Nyligen förvärvade koncernen aktiemajoriteten i Ottosson Truck, vilket innebär ett tillskott av Hyundais gaffeltruckar. (Läs mer om förvärvet här.) Nästa steg i en betydligt mer offensiv strategi än tidigare är bildandet av Svenska Jekko som är nybliven generalagent för minikranar från italienska Jekko.

Vi hade ett möte i familjen där vi diskuterade det mesta från att sälja bolaget till att satsa hårdare. Det här är så roligt så det var ett lätt val att inte bara fortsätta utan också att utveckla verksamheten. Vi jobbar dock vidare med de olika produkterna i separata bolag med egna organisationer samtidigt som vi kan tillgodoräkna oss vissa samordningseffekter i bland annat administration, inköp och lokaler, säger Jakob Burge som tillsammans med säljaren Karl-Fredrik Bengtsson spelat en viktig roll i både uppbyggnaden av kontakterna med den italienska tillverkaren och för att få organisationen i Svenska Jekko på plats.

Företaget bakom Jekko såg dagens ljus 1972 då företaget Ormet grundades och inledde verksamheten i Treviso genom att sälja och installera lastbilskranar och lyftsystem för bland annat skogsindustrin. 1999 tillverkades den första minikranen på uppdrag av en kund som återkom två år senare med önskemål om en bandgående minikran. Därmed var den fortsatta inriktningen utstakad.

2003 presenterades den första serietillverkade produkten och 2006 registrerades varumärket Jekko som också blev namnet på det bolag som bildades 2016 för att i fortsättningen stå för bland annat utveckling och tillverkning av minikranarna.

Efter tips från en etablerad Merlokund kom Nils-Gunnar Burge, vd på Vara Maskinimport, förra året i kontakt med den italienska tillverkaren som saknade representation i Sverige. Därefter har det svenska företaget vuxit fram och verksamheten i Svenska Jekko är nu i full gång.

Ett nära och gott samarbete har inletts. Personal från företagets support- och serviceavdelning har utbildats på plats i fabriken i Italien. Jekko har redan varit på besök i Vara vid två tillfällen. Svenska Jekko kommer att sälja Jekkos produkter, sköta all eftermarknad och service rikstäckande, säger Nils-Gunnar Burge som betonar att hans intresse för minikranar långt ifrån är nytt. I själva verket väcktes det redan för cirka 20 år sedan då han såg en minikran för första gången.

– Det såddes ett frö som vuxit sig allt starkare med åren som gått. Vid den tidpunkten hade jag fullt fokus på teleskoplastare, möjligheten att satsa på ett nytt segment fanns inte, säger Nils-Gunnar Burge.

Sedan dess har Vara maskinimport vuxit sig starkt och expanderat samtidigt som barnen Lina och Jakob tagit över allt mer av ansvaret för verksamheten.

Jag har fått möjligheten att göra ungefär samma resa som min far gjorde med Merlo en gång i tiden. Att börja från noll och bygga upp en verksamhet från grunden är både roligt och stimulerande och med utgångspunkt från att produkten lyckats bra i bland annat Tyskland och Finland samtidigt som efterfrågan på minikranar i Sverige blir är på uppgång i flera branscher är jag mycket optimistisk inför framtiden, säger Jakob Burge.

Företagsledningen lyssnar verkligen på kunderna. En viktig del i Jekkos framgångar är att de tar till sig det kunderna säger för att kontinuerligt kunna förbättra produkterna. Jag ser fram mot att även de skickliga svenska maskinförarna kan bidra med sina erfarenheter och vara ett värdefullt bollplank som kan utveckla minikranarna ytterligare.

Vad gäller de knallröda minikranarna lyfter Jakob Burge bland annat fram egenskaper som mittmonterad bom, pick and carry, flexibla stödben och trådlös radiokontroll från svenska Scanreco som dessutom har fördelen att samma kontroll styr både kran och redskap.

Tillverkaren erbjuder ett flertal motorlösningar med dieseldrift och batterilösningar som ytterligheter och givetvis med hybrid som alternativ för den som vill ha en riktigt flexibel maskin.

Jakob Burge betonar att mångsidighet och flexibilitet är ett par av nyckelorden för Jekkos produkter. En viktig funktion är variabel stabilisering som utlovas ge stabila placeringar i en mängd olika vinklar och positioner, en annan att produkten kan framföras i backar, ojämna ytor och i små utrymmen.

Flertalet modeller kan dessutom utrustas med en hydraulisk jibb som ökar flexibiliteten och exempelvis gör att samma maskin kan användas för såväl höga lyft som i applikationer som i likhet med en tornkran klarar lyft över hinder även på begränsade ytor. Dessutom finns en mängd tillbehör som vakuumlyft, materialgrip och personkorg som levereras helt integrerade med kranen, vilket bland annat underlättar manövreringen, säger Jakob Burge.

Den första affären har redan slutförts. Premiärkund blev Truck & Krantjänst, med huvudkontoret i Skövde, ett företag som huvudsakligen ägnar sig åt lyft, tunggodshantering och specialtransporter. I dagarna köpte företaget en JF-545, som är den största minikranen i programmet med 30 meters krokhöjd och som ska klara laster på upp till 15 ton.

– Detta blir ett utmärkt komplement för oss, kapaciteten som den har öppnar upp helt nya möjligheter. Jobb som vi inte kunnat göra med befintliga maskiner görs enkelt med denna minikran, du kommer upp och över hinder i trånga utrymmen. Nu kan vi stå 15 meter ifrån och vinkla upp jibben, det öppnar upp för alternativa lösningar med riktigt bra lyftkapacitet. Vi har redan fått in förfrågningar på jobb vi hade behövt tacka nej till tidigare, mycket tack vare smidigheten och lyftkapaciteten, säger beställarnas representant Martin Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078