23948sdkhjf

Varnar för nätförsäljning av fillers

Injicerbara implantat säljs på nätet direkt till konsument. Nu varnar Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har fått kännedom om att så kallade fillers, injicerbara implantat, säljs via internet bland annat utan medföljande bruksanvisning och med felaktig information om användning av produkterna. Produkterna är inte avsedda för direktförsäljning till konsumenter och de är inte heller avsedda för att användas av konsumenter som egenbehandlingsprodukt vilket bland annat har påståtts på en nätförsäljningssajt.

Två tillverkare av fillers har upptäckt att deras produkter packas om och säljs av en nätförsäljare utan medföljande bruksanvisning och med felaktig information om användning av produkterna.

Läkemedelsverket uppmanar konsumenter att vara uppmärksamma generellt med nätförsäljare av fillers om säljaren påstår att man kan spruta in implantatet själv. En ytterligare varningssignal är om produkterna har paketerats om så att varken originalförpackning och bruksanvisning följer med produkten.

Fillers

Fillers är avsedda att användas för volymökning av ansiktsvävnad och används framför allt inom estetisk behandling för läpputfyllnad, ansiktskonturering och för korrigering avrynkor. Produkterna är CE-märkta som medicintekniska produkter i den högsta riskklassen, dvs de är klassificerade som implantat i klass III. Detta innebär bland annat ett anmält organ ska ha varit involverad i processen när en produkt får sin CE-märkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125