23948sdkhjf

Hållbarhetsmärkning för metaller och mineral

Regeringen har gett Tillväxtanalys i uppdrag att se över spårbarhet och hållbarhetsmärkning för metaller och mineral.

Tanken med detta är att konsumenter och producenter framöver ska kunna välja produkter, exempelvis mobiltelefoner och solceller, som innehåller metaller och mineral som är framställda på ett hållbart sätt.

Omställningen till ett digitaliserat och klimatsmart samhälle förutsätter tillgång till metaller och mineral. Solceller, batterier till elbilar, satelliter och mobiltelefoner innehåller en stor mängd metaller och mineral som till exempel kobolt och sällsynta jordartsmetaller. Den mycket snabbt ökande efterfrågan har drivit en produktion av råvaror i länder som ofta saknar både miljöskydd och grundläggande arbetsvillkor.

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys) ska nu analysera möjligheter till spårbarhet och hållbarhetsmärkning, exempelvis standardisering, certifiering och märkning. Tillväxtanalys ska särskilt titta på vilka möjligheter som nya tekniska lösningar ger för att kunna säkerställa spårbarhet. 

Hållbarhetsmärkning av metaller och mineral innebär en möjlighet för svensk gruvnäring och återvinning.

-Tack vare en avancerad industri och goda råvarutillgångar av bland annat innovationskritiska mineraler, har Sverige och svenska företag möjligheter att ta en ledande position i omställningen mot en hållbar ekonomi. Sverige har goda förutsättningar att utvinna metaller och mineral på ett ansvarsfullt och miljömässigt hållbart sätt, vilket inte alltid är fallet i andra länder, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

-Ökad efterfrågan på sällsynta metaller och mineraler leder i vissa delar av världen till en produktion som får mycket svåra konsekvenser för både människor och miljö. Under min tid i FN såg jag med egna ögon de fruktansvärda effekterna av brytning och handel med konfliktmineraler: livsfarliga arbetsförhållanden, förtryck, sexuellt våld. Sverige har åstadkommit mycket för ökad kontroll av konflikmineraler, inte minst i EU. Men mer behöver göras – därför har regeringen givit Tillväxtanalys det här uppdraget, säger utrikesminister Margot Wallström.

I uppdraget till Tillväxtanalys ingår också att:

  • analysera hur man kan stimulera en efterfrågan på hållbara råvaror och produkter som innehåller hållbart producerade metaller och mineral, inklusive stål med mycket låga växthusgasutsläpp, på internationella marknader.
  • analysera hur staten kan skapa förutsättningar för att underlätta och stimulera utvecklingen av frivilliga, marknadsdrivna initiativ som kan genomföras på internationell nivå.

Uppdraget är en del i handlingsplan 2 för Smart industri och är en fortsättning på ett tidigare uppdrag till Tillväxtanalys att kartlägga framtida behov av metaller och mineral som är nödvändiga i utveckling av ny teknik inom miljö- och klimatområden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079