23948sdkhjf

Stoppas efter allvarliga biverkningar

EMA återkallar godkännandet och drar in MS-läkemedlet Zinbryta.

Det var i juni 2017 som EMA inledde en granskning av Biogen/Abbvies läkemedel Zinbryta som används för att behandla patienter med vissa former av multipel skleros. Granskningen inleddes på grund av ett dödsfall efter leversvikt hos en patient som behandlades med Zinbryta i en pågående observationsstudie samt fyra rapporterade fall av allvarlig leverskada.

Nu rekommenderar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA omedelbar återkallelse och indragning av läkemedlet. Detta efter 12 rapporter om allvarlig hjärninflammation, varav tre fall med dödlig utgång. Inga fall har rapporterats i Sverige. Förskrivare bör omedelbart kontakta patienter som får Zinbryta för att avbryta behandlingen och överväga alternativ. Patienter ska följas upp minst 6 månader efter avbruten behandling.

EMAs rekommendation att återkalla Zinbryta (daclizumab) och dra in produkten skickas till Europeiska Kommissionen för ett legalt bindande beslut.

En preliminär granskning av tillgängliga data indikerar att immunreaktioner som observerats i de rapporterade fallen kan kopplas till användning av Zinbryta. Zinbryta kan också kopplas till allvarliga immunreaktioner som påverkar flera andra organ.

Det här gäller för dig som patient: 

  • Om du behandlas med Zinbryta, ta inte någon mer spruta.
  • Kontakta din läkare för att diskutera din fortsatta behandling.
  • Meddela din läkare omedelbart om du har eller upplever symptom som långvarig feber, allvarlig huvudvärk, illamående, kräkningar, trötthet, gulfärgning av hud eller ögon. Detta kan vara tecken på biverkningar av Zinbryta.
  • Din läkare kommer att ta blodprover regelbundet under minst 6 månader efter avslutad behandling.

Källa: Läkemedelsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078