23948sdkhjf

Findus går in som delägare i Toppfrys

Tillsammans med frysleverantören Foodimpex köper Findus in sig i den västsvenska ärtproducenten – något som bäddar för expansion.
Både Findus AB och Foodimpex International blir nya delägare i den västsvenska ärtproducenten Toppfrys. Enligt Toppfrys betyder det nya partnerskapet att man får in nytt kapital och industriell kompetens, vilket säkrar en fortsatt produktion som också står rustad för framtida behov.

– Jag är väldigt glad över att vi funnit en framtidsinriktad plan för Toppfrys. En lösning som gör att vi tillsammans med våra viktigaste kunder säkrat goda förutsättningar för ett hållbart jordbruk och varaktig framställning av livsmedel med hög kvalitet på orten, säger Joakim Bratell, vd och ägare för Toppfrys.

I samband med detta säljer tre ägare i Toppfrys – Thore Johansson, Jan Wagnervik samt Peter Jakobsson – sina respektive andelar i bolaget. Det innebär i sin tur att de helt och hållet avslutar sina engagemang inom Toppfrys. Enligt en kommentar från de tre tidigare delägarna ser man lösningen som den bästa "för bolaget, kunderna och det lokala samhällets framtid".

Findus och Toppfrys är sedan tidigare samarbetspartners, efter att man i mars förra året kom överens om ett avtal . Det kom i samband med att Findus lagt ner sin produktionsanläggning i Bjuv och letade efter en ny producent som kunde leverera åt dem. Då kom man överens med Toppfrys om leveranser på 5 000 ton ärter om året i fem år, till ett totalt värde på 700 miljoner kronor.

Efter att Findus och Foodimpex nu gått in i bolaget ser de också att man kan bädda för en större verksamhet i framtiden.

– Genom vårt partnerskap får vi möjlighet att tillgodose den växande efterfrågan som finns på våra ärter, samtidigt som vi kan bibehålla samma höga kvalitet. Tillsammans kan vi leva upp till våra kunders och svenska konsumenters önskan om en hållbar lokal produktion av svenska ärter och grönsaker med möjligheten att expandera verksamheten på sikt, säger Peter Odemark, chef för Findus i Norden.

Även Foodimpex är en samarbetspartner till Toppfrys sedan tidigare, något som sträcker sig tillbaka cirka 40 år. I och med att man nu blir delägare ser man att det samarbetet bara blir starkare, och att leveranser till både dagligvaruhandel och exportmarknader stärks på lång sikt, säger bolagets vd Markus Wallentin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125