23948sdkhjf

Högskolan i Skövde satsar på digitalt byggande

I höst startar Högskolan i Skövde en ny treårig utbildning till byggproduktionsingenjör. Målet är att förbereda studenterna för en digitaliserad byggbransch präglad av virtual reality-verktyg och olika former av sensor- och robotteknik.

Högskolan i Skövde utgår från den digitalisering som präglar samhället och som i hög grad redan påverkar byggbranschen – och som kommer att bli än mer märkbar i framtiden. Avsikten är att det nya utbildningsprogrammet ska förbereda sina studenter till en framtida byggbransch där virtual reality-verktyg och olika former av sensor- och robotteknik kommer att vara lika vanliga arbetsredskap som hammare och skruvdragare.

Utmaningen har varit att skapa en ingenjörsutbildning som har rätt innehåll för byggbranschens framtida behov, men också drar nytta av den starka utbildnings- och forskningsmiljö vi har inom ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde, säger Magnus Holm som är avdelningschef vid institutionen för ingenjörsvetenskap.

Svensk Byggtjänst har gjort en intressant undersökning som visar att många företag i byggbranschen har en mycket lång digitaliseringsresa framför sig. Studenterna som går den nya utbildningen kommer att spela en viktig roll på den resan, säger Magnus Holm.

Under det första året ligger fokus på den grund som är gemensam för alla ingenjörsyrken, vilket gör att studierna kommer att bedrivas tillsammans med andra högskoleingenjörsutbildningar. Under de två avslutande åren blir det mer specialiserad utbildning inom produktionsteknik riktad mot byggproduktion.

De studenter som slutför programmet får dubbla examina, en högskoleingenjörsexamen och en teknologie kandidatexamen, båda inom huvudområdet produktionsteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079