23948sdkhjf

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Enligt ett pressmeddelande har Trafikverket har valt den norra korridoren för en ny E4 genom Åsberget, tanken är att denna sträckning innebär mindre trafik i centrum och därmed ökad trafiksäkerhet, mindre buller och bättre luftkvalitet.

Enligt Trafikverket ska detta alternativ också innebär större möjligheter till smidiga trafikplatser både norr och söder om tunneln samt en bra koppling till det lokala vägnätet, den nya sträckningen ska ansluta till befintlig E4 vid Bröstarondellen i norr och vid infarten till golfbanan vid Ås i söder.

Byggstart blir det dock inte tal om på ett bra tag, projektet finns inte med i förslaget till nationell plan för 2018-2029.

Även om vi inte har finansiering klar så är beslutet ändå ett steg närmare ett genomförande av projektet. Som nästa steg kommer vi att göra en översiktlig analys av alternativa finansieringsformer säger Per-Henrik Fräjdin, åtgärdsplanerare på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Örnsköldsviks kommun uppges stå bakom Trafikverkets valda korridor, enligt pressmeddelandet beräknas trafiken genom centrum minska med 55 procent och göra E4 framkomligare samtidigt som utsläppen i stadskärnan minskar.

Trafikverket uppger att även om E4-korriodoren ligger många år bort pågår arbete, i samarbete med kommunen, för att förbättra både miljö och säkerhet längs dagens E4

– Vi bygger bort två farliga korsningar under 2022-2023. Korsningen med väg 352 (Björnavägen) blir en cirkulationsplats och korsningen med väg 348 i Överhörnäs byggs om till en trafikplats, säger Per-Henrik Fräjdin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094