23948sdkhjf

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Varje patrull – som består av två personer – ska bära en kamera. En vanlig dag finns cirka 80 ordningsvakter i SL-trafiken. Det innebär att det är 40 patruller som ska utrustas med kamera.

– Vi utrustar dem i främsta linjen och ger dessa ett konkret verktyg för att både minska förekomsten av våld och brott, kunna identifiera gärningsmän samt ge ordningsvakterna ännu ett skyddsverktyg för egen del, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

– När parkeringsvakter i Västra Götaland tidigare testat med kroppsburna kameror minskade våldet mot dem med runt 80 procent. Vi hoppas på samma effekt utöver allmänt trygghetsskapande i kollektivtrafiken, tillägger han.

Kamerorna spelar in både bild och ljud när användaren väljer att den ska göra det, och endast då, vilket gör att inspelningarna inte innefattas av tillståndsplikt enligt den nuvarande kameraövervakningslagen.

Allt material skickas automatiskt över till en lokal server. Inspelningen är krypterad vilken innebär att den inte kan ses av varken användaren eller en tredje person, i fall att kameran hamnar i felaktiga händer. Det material som spelas in ska endast kunna begäras ut av polisen.

Kostnaden för initiativet väntas uppgå till cirka 800 000 kronor.

– Det här är ett verktyg av många andra. Vi vill även bland annat gå vidare med kamerabevakning utanför mot stationsentréer, förstärkt lagskydd för de som jobbar i kollektivtrafiken och återupprättande av tunnelbanepolisen, säger Kristoffer Tamsons.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078