23948sdkhjf

Flexiblare vagnar utlovas

Tack vare en adapter ska ett Metsjöflak kunna sättas på Mohedas skogsvagnar, tanken är att till exempel kunna använda ekipaget även för schaktmassor.

Den nya lösningen, där monteringen sker med sex M24 bultar, är ett resultat av ett samarbete mellan Ivarssons i Metsjö, Moheda MetaMid och Metax.

– Med den nya adaptern möjliggör vi för skogsbrukare att effektivt nyttja samma vagn och kran till flera olika sysslor genom att smidigt sätta på vårt flak, säger Anders Ivarsson i ett pressmeddelande.

Tanken är att ett Metsjö-flak ska kunna monteras på Mohedas skogsvagnar, exempelvis Moheda M141/151 med en lastkapacitet på 15 ton.

Skogsvagnarna ska därmed kunna användas året om och även i andra sysslor.

Alla olika typer av MetaMid och MetaX flak med en längd upp till 5,05 meter uppges passa med den nya adaptern. Detta ska ge en schaktmassekapacitet på upp till 14,2 kubikmeter.

Ivarssons i Metsjö förklarar att deras schaktflak är byggda i höghållfast stål i 450 Brinells styrka, med en vikt från 780 kg och en lastförmåga från sex till drygt 14 kubikmeter schaktmassa.

– De senaste åren har vi förändrat hur vi bygger flak från ett mer statiskt tänk med stöttande revben till dagens flexande höghållfasta konstruktion som håller mycket bättre och har högre kapacitet, säger Anders Ivarsson.

Företaget uppger att den låga egenvikten är en förutsättning för att adapterlösningen ska fungera och konstaterar att det är styrkan i stålet som gör det möjligt att ett så lätt flak kan lasta så mycket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109