23948sdkhjf

Stockholm största passagerarhamnen

Under 2017 reste drygt 12 miljoner passagerare sjövägen till och från Stockholmsregionen - Stockholms Hamnar är därmed en av de största passagerarhamnarna i Europa, läs mer här!

Stockholms Hamnar är Sveriges största passagerarhamn och en av de största i Europa. Under 2017 reste drygt tolv miljoner färje- och kryssningspassagerare via Stockholms Hamnar. Den största delen på elva miljoner är färjepassagerare som reser till och från Finland, Baltikum, Polen, Ryssland och Gotland. Resenärerna spenderar årligen över fem miljarder kronor i Stockholmsregionen och bidrar stort till den snabbt växande turistnäringen i Sverige.

Färjepassagerarna spelar en stor roll för turistnäringen som är den snabbast växande basnäringen i Sverige. De spenderar runt fem miljarder kronor i Stockholmsregionen på till exempel shopping och restaurangbesök, fyller sju medelstora hotell varje dag och ger över 4000 arbetstillfällen, säger Stefan Hansson, styrelseordförande Stockholms Hamn. 

Från Stockholms Hamnars hamnar kan man resa med färja till tolv destinationer. Destinationerna i storleksordning, räknat i antal passagerare, är Åbo, Helsingfors, Mariehamn, Visby, Tallinn, Riga, Nådendal, Ventspils, Gdansk, Paldiski, Sankt Petersburg och Gdynia.

Vi har investerat och gjort stora ombyggnationer i Värtahamnen och Kapellskär för att skapa bra förutsättningar att utvecklas och växa som färje- och kryssningsdestination. Som Sveriges största passagerarhamn fungerar färjorna som en bro över till Finland och våra grannländer i öst, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

De internationella kryssningsfartygen gästar Stockholm i maj till oktober med cirka en miljon passagerare. Under 2017 nådde Stockholms Hamnar passagerarrekord för internationella kryssningar och i år är rekordmånga 280 fartyg redan inbokade.

I Nynäshamns hamn har servicen för kryssningspassagerarna förbättrats ordentligt när hamnen under 2016 utrustades med en unik 260 meter lång gångbrygga. Den hopfällbara ”seawalken” är en av få i världen och underlättar både för passagerare och bagage att snabbt komma iland eller ombord.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093