23948sdkhjf

Nytt nav för biologiska läkemedel

Tillsammans med industri och akademi ska Rise skapa ett internationellt ledande centrum som ska utveckla nya plattformar för formuleringar och sprida kunskap om formuleringar av biologiska läkemedel och produkter.

Ett hinder i utvecklingen av nästa generations biologiska läkemedel är svårigheten att hitta stabila och patientvänliga formuleringar, vilket innebär att många lovande behandlingar aldrig når patienten idag. Därför har Rise fått i uppdrag av Vinnova och Vetenskapsrådet, att tillsammans med industri och akademi, däribland Lunds universitet med Max IV, och Malmö universitet, skapa ett internationellt ledande centrum som ska utveckla nya plattformar för formuleringar och sprida kunskap om formuleringar av biologiska läkemedel och produkter. Målet är en ökad livskvalitet för patienten.

Det nya centrumet, NextBioForm, har en finansiering om totalt 38 MSEK under 2 år och ska generera ny kunskap, nya formuleringar och ny metodik för att öka produktstabiliteten hos biologiska läkemedel och produkter och på så sätt öka möjligheterna till behandling.

Nextbioform omfattar såväl små som stora företag inom biologisk läkemedels- och produkttillverkning, avancerade analystekniker, regulatoriska frågor och kontraktsforskning. Dessa partners är samlade i två geografiska noder med stark biotechverksamhet; Stockholm/Uppsala och Lund/Malmö.

- Tillsammans kommer vi att överbrygga gapet mellan produktion av aktiva substanser och produkttillverkning och på så sätt bidra till nya läkemedelsprodukter som kan göra skillnad för patienter och hälso- och sjukvården, säger centrumledare Anna Fureby.

Ett biologiskt läkemedel är ett preparat vars aktiva substans har producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung som levande celler eller vävnad.

Rise är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094