23948sdkhjf

Startup presenterar ny infärgningsmetod

Vid infärgning av kläder och textilier används enorma mängder vatten. Detta vore ett minne blott om den plastråvara som används för tillverkning av tygets fibrer, färgades in, redan före vävningen.

-Det skulle ge enorma miljöbesparingar, säger Martin Bergling, grundare av We are Spindye.

Det svenska startup-företaget We are Spindye har utvecklat en infärgningsprocess för textilier vilken är mer hållbar och fungerande för syntetiska material, jämfört med dagens infärgningstekniker för textiler.

-Idag består den största delen av de textilier som produceras i världen av syntetiska fibrer, tillverkade av olika typer av plaster. När man färgar in plastråvaran innan man tillverkar de fibrer som används för att väva tygerna så kan man göra enorma miljöbesparingar, säger Martin Bergling, till Aktuell Hållbarhet.

Bergling menar att vattenanvändningen skulle kunna reduceras med 75 procent samtidigt som användningen av kemikalier skulle kunna minskas med 90 procent om deras metod istället användes.

Med trots dessa siffror så är textil- och klädföretagen tveksamma till tekniken, eftersom det normala när man köper tyg är att färgen bestäms sist.

-Att byta till vår teknik skulle innebära att inköpsprocessen blev lite annorlunda, säger Bergling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078