23948sdkhjf

Miljonmuddring i Västerås

Västerås hamn ska muddras för 386 miljoner kronor för att kunna ta emot större fartyg. Projektet är dock villkorat, om Hjulstabron hamnar utanför den nationella planen kan beslutet dras tillbaka.

I början av februari beslutade kommunfullmäktige i Västerås att stadens hamn ska muddras.

Tanken är att muddra både hamnbassängen och farleden, muddermassorna ska dessutom solidifieras för att möjliggöra ännu fler verksamhetsytor i hamnen och i beslutet ingår också projektering av hamnytor och anläggningar.

Det här är ett betydelsefullt beslut, inte bara för Västerås näringsliv och arbetsmarknad utan för hela Mälardalen, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Beslutet är dock villkorat, enligt kommunledningen måste även Hjulstabron åtgärdas om hamnarna i Västerås och Köping ska kunna ta emot de riktigt stora fartygen.

Det anses därför angeläget att ett sådant projekt tas med i den nationella planen för transportinfrastruktur 2018-2029, det fanns inte med i remissen och kommunen uppger att muddringsbeslutet kan omprövas om det visar sig att Hjulstabrons anpassning inte kommer med när planen spikas senare i vår.

Västerås hamn är ett viktigt nav för transporter i hela Mälardalen. Vi vill satsa och utveckla kapaciteten. Men för att vi ska få ut full effekt av Mälarprojektet, som vi i Västerås är en del av, måste också Hjulstabron inkluderas i den nationella transportplanen, säger Elisabeth Unell (M), oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, i pressmeddelandet.

Nu arbetar vi vidare för att Hjulstabron ska komma med i den nationella transportplanen, säger Anders Teljebäck.

Muddringen beräknas kosta 386 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078