23948sdkhjf

Malmö vill starta tvätteri – igen

Malmö kommun vill starta ett eget tvätteri. Enligt en utredning som nu skickats ut på remiss skulle ett lite större tvätteri bli bättre än flera små, vilket från början var tanken för att minimera transporterna.

Idén är inte ny och har vid andra tillfällen röstats ner av den borgerliga oppositionen som anser att kommunal verksamhet inte ska konkurrera med privata företag. Men sedan beslutet om att all hemtjänstpersonal ska ha arbetskläder har den kommunala tvättnotan vuxit och idén med ett eget tvätteri pånyttfötts.

Enligt Skånska Dagbladet konstaterar den nu avslutade utredningen att det finns ont om lämpliga lokaler i Malmö, varför endast ett tvätteri är tänkbart. Det innebär vissa transporter inom staden, vilket politikerna helst ville slippa. För miljöns skull föreslår utredningen därför att transporterna av tvätten sker med lådcykel, de dagar vädret tillåter det. Andra dagar kan en leasad skåpbil användas.

Skånska Dagbladet skriver att kostnaderna beräknas till 2,7 miljoner kronor i investeringar och 7,1 miljoner kronor i årliga driftskostnader, inklusive personalkostnader.

I det politiska utredningsdirektivet finns önskemål om att tvätteriet ska ge jobb åt människor med olika funktionshinder. På så vis skulle personalkostnaderna kunna hållas nere med stöd av lönebridrag och extratjänster. 

Malmö kommun hade ett eget tvätteri fram till i början av 1990-talet då det såldes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078