23948sdkhjf

AI stöttar hudläkarna

Men miljonstöd från Vinnova arbetar bolaget Gnosco med KTH och Karolinska sjukhuset för att implementera AI-stöd i vårdprocessen kring malignt melanom.

Den telemedicinska plattformen Dermicus, som utvecklats av Sahlgrenska science parkbolaget Gnosco, i kombination med ett förändrat arbetssätt, utgör idag ett etablerat kliniskt beslutsstöd. Hudspecialister gör bedömningar baserat på data och digitala dermatoskopiska bilder som skickas in av primärvårdsläkare via en mobil applikation. Detta skapar speciella förutsättningar för att kunna utveckla en bildigenkänningsalgoritm, då det under flera år funnits ett kontinuerligt och strukturerat inflöde av bilder och data.

- Studier av AI-algoritmer för hudcancer genomförs idag på flera håll i världen. Det som gör detta projekt unikt är att vi är först i världen med att i praktiken implementera en avancerad algoritm i ett befintligt vårdflöde. Det här kommer att bli mycket intressant! Att vi samarbetar med specialister både på Karolinska och KTH visar att vi har något stort på gång, säger Daniel Eliasson, vd Gnosco och projektledare för det nya initiativet.

På Karolinska universitetssjukhuset, som idag använder Dermicus, sker bedömningar av pigmentförändringarna i konsensus mellan minst två hudspecialister. Målet är att den nya algoritmen kan ge ytterligare stöd i bedömningarna, genom att bidra med diagnosförslag.

Vinnova stödjer projektet med 1,3 miljoner kronor och det är ett av totalt åtta projekt som får pengar från innovationsmyndigheten för att utveckla nya lösningar inom hälsa, vård och omsorg med hjälp av AI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078