23948sdkhjf

Förändringsarbetet har bara börjat

Sveriges energiminister Ibrahim Baylan, bjöd den 29 januari in företrädare för sex branschorganisationer, för att prata om elnätsavgifter.

-Efter flera års intensiv lobbyism, uppstartad och driven av Eric Anderzon i Anderstorp, har vi äntligen nått viss framgång, säger Torbjörn Egerhag, representant för SPIF i Energimarknadsinspektionens insynsråd.

Sedan avregleringen av elnätet 1996 har flera olika prisregleringsmodeller använts och de senaste årens modell har helt varit till eknätsföretagens fördel. Effekten har, enligt Egerhag istället blivit kraftigt höjda elnätspriser. Visserligen så har priset på el varit lågt under en lång period, men den totala elkostnaden har ändå ökat.

-Svenska elnätsföretag har under lång tid gjort enorma vinstuttag genom dagens elnätsavtal, en förmögenhetsomflyttning som vi inte skådat i Sverige under modern tid. Ibrahim Baylan har uppmärksammat detta och de tydliga felaktigheterna i dagens elnätsreglering, säger Egerhag till Plastforum.

På plats i regeringskansliet den 29 januari var representanter för branschorganisationerna SPIF, IKEM, Jernkontoret och Svenskt Näringsliv, samt organisationerna Villaägarna och Sveriges Konsumenter.

Efter mötet med representanterna kommer Baylan även att ha ett motsvarande möte med elnätsföretagen.

Agendan är därefter att Baylan och hans medarbetare ska arbeta fram ett förslag till förändring. Förslaget kommer att åtföljas av en proposition, där målsättningen är att man under nästa regleringsperiod kommer att kunna förändra regleringssystemet.

-Ibrahim Baylan har som första minister redan tagit fram ett förslag som vi branschorganisationer har fått ta del av. Vår samlade åsikt är att om detta fullföljs så är det ett bra steg mot att få till en förändring i rätt riktning, säger Egerhag.

-Elnät är ett monopol, vi företag accepterar avgiftsuttag som garanterar oss ett säkert nät och elnätsägaren en långsiktig avkastning till en rimlig nivå, inte som idag där de vinstuttag som de stora såväl som de små kommunägda elnätsföretagen gör är en förmögenhetsomflyttning som vi inte skådat i Sverige under modern tid, avslutar Torbjörn Egerhag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125