23948sdkhjf

De vill minska fallolyckorna med judo

Fall är en av de vanligaste arbetsolyckorna. Städare och fönsterputsare är två yrkesgrupper som är utsatta. Nu har Afa Försäkring inlett ett samarbete med Svenska Judoförbundet för att lära ut fallteknik.

Den som håller på med judo måste kunna falla hårt utan att slå sig. Att det fungerar beror på falltekniken. Det har Afa Försäkring tagit fasta på och har startat ett unikt samverkansprojekt med Svenska Judoförbundet. 

Under senare år har det, i det systematiska arbetsmiljöarbetet, gjorts en del framsteg för att minska fallolyckor på jobbet. Det handlar om åtgärder som att förebygga hala golv, markera nivåskillnader och öka medvetenheten om vilka faktorer som kan påverka fallrisken under olika praktiska arbetsmoment.

Däremot har färre insatser gjorts för att träna arbetstagarna fysiskt för att förbättra deras möjligheter att skydda sig mot fallolyckor. På den punkten anser AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet att de tillsammans kan göra skillnad.

Satsningens målgrupper är arbetsplatsombud, chefer och ledare med arbetsmiljöansvar, skyddskommittéer, arbetsgivare och arbetstagare.

Susanna Stymne Airey, chef för enheten Förebygga inom AFA Försäkring, säger att de med hjälp av judo vill öka fallkompetensen i arbetslivet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078