23948sdkhjf

Östergötland tar hem sjukhusstädningen

Den politiska majoriteten i Region Östergötland har beslutat att ta tillbaka städningen av Universitetssjukhuset i Linköping i egen regi i och med att gällande kontrakt löper ut den sista januari 2019. Städningen har upphandlats sedan början av 1990-talet.

Regionen skriver i ett pressmeddelande att man nu slutfört en utredning som visar att regioner och landsting med särskilt låg förekomst av vårdrelaterade infektioner, har lokalvården i egen regi. Lokalvårdsutbildningarna är dessutom mer omfattande och städkvaliteten högre på de sjukhus som har driften i egen regi. 

Resultatet av utredningen ligger till grund för att Region Östergötland inte kommer att genomföra någon ny lokalvårdsupphandling i och med att det nuvarande kontraktet upphör. Samtidigt satsar man ytterligare 20 miljoner kronor för att kvalitetssäkra städningen och öka fokus på att förhindra vårdrelaterade infektioner och smittspridning på sjukhuset. 

Mats Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, säger att en minskning av antalet vårdrelaterade infektioner inte bara innebär minskade kostnader och mindre besvär för patienterna, utan också att vårdplatser frigörs för andra patienter som är i behov av vård.

Margareta Fransson (MP), regionråd, framhåller att patientsäkerheten är prioriterad.

–   Vi ser över alla möjligheter för att förbättra vår verksamhet så vi minimerar risken att drabbas av nya sjukdomar när man besöker vården.

Redan idag utförs dock den patientnära städningen och städning av teknisk utrustning i vårdmiljöer, i egen regi. Men med all städning i egen regi ser regionen större möjligheter att fördela arbetsuppgifterna mellan medarbetare med vårdkompetens och medarbetare med serviceuppgifter. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094