23948sdkhjf

Fortsatta investeringar leder Engcon mot miljarden

Senare års ökade efterfrågan på tiltrotatorer på kontinenten, särskilt i Frankrike och Nederländerna, gör att Engcon investerat i en utbyggnad av Polenfabriken där de utökade produktionsresurserna nu är på plats och i drift.

Engcon närmar sig miljardstrecket i omsättning och möter en efterfrågan som aldrig tidigare skådats. För att möta det ökade behovet invigdes en helt ny fabrik i Strömsund i maj förra året, i augusti aviserades miljoninvesteringar i nya testanläggningar i Strömsundsfabriken och nu är treenigheten komplett sedan utbyggnaden av den polska fabriken i Niepruszewo färdigställts efter investeringar på motsvarande 20 miljoner kronor.

– Europa har upptäckt tiltrotatorn. Allt började i och med den explosiva försäljningsökningen i början av 2000-talet. Den gjorde att vi var tvungna att höja produktionstakten rejält, säger Stig Engström, Engcons grundare och ägare.

Via handelskammaren etablerades kontakt med ett par polska tillverkningsindustrier som började tillverka komponenter till bland annat Engcons markvibratorer.

– För mig var det viktigt att vi skulle bibehålla samma kvalité som tidigare, även om vi köpte in komponenterna från ett annat land. Det innebar att vi var väldigt noggranna med valet av nya leverantörer, säger Stig Engström.
Redan 2003 togs dock beslutet att etablera egen produktion i Polen. En fabriksbyggnad hyrdes, fylldes med lämpligt innehåll och tillverkningen kunde börja.

Det var ett lyft. Till slut började vi dock nå så pass stora volymer att vi behövde satsa nytt. Vi köpte därför ett större stycke industrimark och byggde en ny modern fabrik för att klara den ökade efterfrågan på skopor, markvibratorer, gripar och svetsade komponenter. Fabriken byggdes upp helt enligt våra svenska krav och slog upp portarna i Niepruszewo 2012, säger Stig Engström.

Företaget växte dock snabbt ur de nya produktionslokalerna som nu har kompletterats med en 1 000 kvadratmeter stor utbyggnad som inrymmer monteringshall, provkörning, samt ökade ytor för bearbetning, plåtskärning och gradning. Även kontorsdelen har byggts ut. Parallellt installeras även en helautomatisk testanläggning enligt det koncept som nyligen togs i bruk i Strömsund.

Läs om investeringen i Strömsund här.

Det är viktigt att vi har samma förutsättningar här i Polen som i vår övriga verksamhet för att nå våra gemensamma kvalitetsmål. Ökningen av vår verksamhet i Polen ger fem nya arbetstillfällen direkt, och det ser dessutom ut att bli fler på sikt, säger Dan Ekholm, produktionschef i Engcon Group.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066