23948sdkhjf

Intet nytt på förseningsfronten

Nio av tio persontåg anlände i stort sett efter tidtabell under 2017 – Oförändrat läge under senaste fem åren, enligt Trafikanalys.

90 procent av alla persontåg kom nästan i tid under förra året, definitionen som används är att tågen anlände allra senast fem minuter efter tidtabell. Det betyder att tågens tillförlitlighet har varit relativt oförändrad de senaste fem åren. Det visar ny statistik från Trafikanalys.

Pendeltåg och andra kortdistanståg har varit mest tillförlitliga. Hela 93 procent av dem kom fram senast fem minuter efter tidtabell under 2017. Långdistanstågen, som är betydligt färre i antal, har däremot haft svårare att hålla tidtabellen, 78 procent anlände inom fem minuter.

Även om tillförlitligheten för alla tåg sammantaget i landet har varit oförändrad kan det förstås finnas lokala variationer med platser och sträckor där det blivit bättre, men även sämre, säger Fredrik Lindberg, statistiker på Trafikanalys.

Under förra året fanns det både toppar och dalar i tillförlitligheten. Högst var den i juli med 93 procent och lägst i maj med 88 procent. Liknande mönster finns även för tidigare år, men för andra månader.

Branschen jobbar mot målet år 2020 att 95 procent av tågen ska nå sin slutstation inom fem minuter. Förhoppningsvis kommer det att märkas i statistiken, och att även resenärerna kommer att uppleva förbättringar, säger Fredrik Lindberg.

Uppgifterna är hämtade ur Sveriges officiella statistik med titeln Punktlighet på järnväg 2017 kvartal 4. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Trafikverket har producerat statistiken på uppdrag av Trafikanalys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157