23948sdkhjf

Nej till slutförvaret

Mark- och miljödomstolen säger nej till slutförvaret.

Domstolens rådman Anders Lillienau tycker att Svensk Kärnbränslehantering, SKB, har gjort en gedigen utredning av ett framtida svenskt kärnbränsleförvar, men det finns fortfarande osäkerheter beträffande konstruktionen av kopparkapslarna som kärnbränsleavfallet är tänkta att förvaras i.

– Domstolen bedömer att verksamheten inte kan godkännas på nuvarande grunder, säger han vid en pressträff vid Nacka tingsrätt nu på förmiddagen.

Domstolen skriver vidare i ett pressmeddelande:

”Osäkerheterna handlar om i vilken omfattning kapslarna kan skadas av korrosion och av processer som påverkar kapselns mekaniska hållfasthet. Den samlade utredningen visar att osäkerheterna om kapselns skyddsförmåga är betydande och att alla osäkerheter inte har beaktats i SKB:s säkerhetsanalys.”

Frågan behöver utredas mer, anser domstolen.

Rätten säger däremot ja till placeringen av slutförvarsanläggningarna, i Forsmark och Oskarshamn:

”Verksamheten innebär dock en risk för påtaglig skada på riksintresseområdet Forsmark-Kallrigafjärden men mark- och miljödomstolen bedömer att riksintresset för slutförvaring ska ges företräde. Det krävs tillstånd för flera Natura 2000-områden. Om skyddsåtgärder vidtas kan tillstånd ges för Natura 2000-områdena”, skriver rätten.

För de kritiska forskarna och miljöorganisationerna som är samlade i MKG, Miljörörelsens kärnavfallsgranskning, är domstolens besked en seger.

Vi välkomnar dagens besked från Mark- och miljödomstolen. Beskedet visar tydligt att SKB, även efter årtionden av forskning, inte kan garantera ett säkert slutförvar av kärnavfall. Detta innebär att Sverige snabbt måste ställa om till 100 procent förnybar elproduktion för att inte ytterligare förvärra situationen genom att skapa än mer svårhanterligt och riskabelt kärnavfall, säger Rolf Lindahl kampanjledare klimat och energifrågor, Greenpeace Sverige. 

Nu får regeringen avgöra frågan om slutförvaret.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063