23948sdkhjf

Regeringsförslag snedvrider konkurrens

Enligt ett förslag från regeringen ska kommuner få rätt att lämna anbud på avfallshantering i andra kommuner. Därmed ökar risken att verksamhet som stöds av skattemedel slår ut privata aktörer, vilket lett till skarpa protester från Sveriges Åkeriföretag.

Renhållning får allt större betydelse för åkerinäringen. En kraftigt ökad efterfrågan har bland annat inneburit att den privata sektorn etablerat kompletta system för transport och återvinning av material som fungerar med avseende på både teknik, miljö och inte minst kommersiellt.

Ett sätt att mäta betydelsen för åkerinäringen är att omsättningen för transportörer inom miljösektorn har vuxit mer än tre gånger snabbare än medianåkeriet, enligt Sveriges Åkeriföretag.

De har gjort investeringar som nu hotas genom konkurrens från aktörer som finansieras genom offentliga medel, säger Rickard Gegö, vd på Sveriges Åkeriföretag.

Företag som arbetar inom avfalls- och återvinningsbranschen har upplevt en ökande konkurrens från framför allt kommunalt ägda bolag under senare år, men även från kommunala organisationer i förvaltningsform. Flera av de kommunala bolagen har hanterat och transporterat avfall som åkerier inom renhållningsnäringen tidigare har tagit hand om.

Redan där uppstår viss tveksamhet om den kommunala verksamheten bedrivs på villkor som liknar de som den privata sektorn har att rätta sig efter. När nu regeringen föreslår att kommuner till och med ska få rätt att lämna anbud på andra kommuners avfallshantering är måttet rågat.

I betänkandet som nu har lagts fram av finansdepartementet finns ett förslag om att kommuner som redan i dag lämnar anbud i strid med lokaliseringsprincipen, skulle ges rätten att lämna anbud på andra kommuners avfallshantering. Det är vi förstås emot, säger Rickard Gegö.

Det skulle ytterligare öka problemen med en osund prissättning från offentliga aktörer.

Branschen står inför en dynamisk och stark utveckling inom de närmaste åren i samband med det cirkulära ekonomiprogram som lanseras inom EU och att då ytterligare utöka de konkurrensproblem, som konstaterats av bland annat Konkurrensverket, är fel väg att gå, säger Rickard Gegö.

I ett yttrande till finansdepartementet avstyrker därför Sveriges Åkeriföretag förslaget om att ge kommunerna en generell rätt till avtalssamverkan inom områden som inte avser myndighetsutövning. Samtidigt konstaterar branschorganisationen att det inte heller finns något behov av ett generellt undantag från lokaliseringsprincipen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.439