23948sdkhjf

Nytt sätt att strypa cancerceller

Ett forskarlag lett från Karolinska institutet och science for life laboratory har hittat ett nytt sätt att förhindra tillväxt av bröstcancerceller.

Forskarna visar i en studie som publicerats i Nature Communications hur man kan strypa cancercellers energiproduktion. Förhoppningen är att upptäckten ska kunna leda till nya sätt att behandla bröstcancer och andra typer av cancer i framtiden.

I den aktuella studien bekräftade forskarna att hormondrivna bröstcancerceller får energi för att föröka sig från ett nyupptäckt protein, NUDT5. Proteinet finns i cellkärnan där det ger energi till att uttrycka generna som driver cancerns tillväxt.

I nästa steg utvecklade de en småmolekyl som kunde blockera proteinet NUDT5, och på så vis strypa cancerns energiproduktion. I experiment med bröstcancerceller i provrör lyckades de stoppa tillväxten genom att behandla dem med den nya hämmaren.

Syftet med projektet var från början att försöka förstå vilken biologisk funktion proteinet NUDT5 har i kroppens celler. Målet är nu att ta projektet till kliniska studier på patienter och förhoppningsvis hela vägen till en ny cancerbehandling.

– Det är spännande resultat men vägen framåt är ganska krokig eftersom vi ännu vet väldigt lite om hur proteinet NUDT5 fungerar, säger Thomas Helleday, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska institutet, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111