23948sdkhjf

Amning minskar diabetesrisk

En 30-årig observationsstudie visar att amning i sex månader eller längre halverar risken för mödrar att utveckla typ 2-diabetes längre fram i livet.

Kvinnor som ammade i sex månader eller mer hade 47 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes jämfört med mödrar som inte ammade alls. De som ammade i sex månader eller mindre minskade risken för diabetes med 25 procent.

Forskarna har följt och undersökt drygt 1200 kvinnor som fått barn i USA från mitten av 80-talet fram till 2016. Studien rapporteras i Journal of the American Medical Association (JAMA).

Den positiva effekten av amning på diabetesrisk var liknande för svarta och vita kvinnor och både för dem med och utan graviditetsdiabetes.

Tidigare studier som också visat på en (svagare) koppling mellan äldre kvinnors risk att få diabetes och hur länge de ammat sina barn. baseras på självrapportering och är inte lika tillförlitliga.

Flera tänkbara biologiska mekanismer kan förklara de skyddande effekterna av amning, enligt forskarna, inklusive påverkan av laktationshormoner på cellerna i bukspottkörteln som kontrollerar insulinnivåerna i blodet och därmed blodsockernivåerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109