23948sdkhjf

Säkerhet viktigare i skolan

Passerkort och övervakningskameror blir vanligare i Sveriges skolor.

– Säkerheten på skolor är en fråga som har väckts de senaste åren. Det är allt fler skolor som vill titta på sin säkerhet och har funderingar på hur man ska göra, sade Greta Berg, ansvarig för brottsförebyggande frågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL, till Sveriges Radio Ekot förra veckan.

Ett exempel är gymnasieskolan Knut Hahnsskolan i Ronneby, Blekinge, som infört både passerkort och kameraövervakning. Anledningen bakom detta var bland annat ett stort bråk år 2016 samt en rad falska brandlarm på skolan. Sedan åtgärderna sattes in har tillvaron där blivit tryggare.

– Jag har en känsla av att stöket har ökat på skolorna. Men det är också så att man har börjat titta på beredskapen av andra skäl. Det kan ju vara brand, men det kan också vara gasläcka, det kan vara attentat. Man behöver ha en beredskap för vad man ska göra vid olika händelser, säger Greta Berg.

Hon uppmanar dock skolorna att tänka över noga vilka åtgärder som bör genomföras, då det som ska skapa trygghet istället kan ge upphov till en känsla av otrygghet.

– Om det står vakter överallt kan ju eleverna uppfatta det som att det är väldigt otryggt fast det kanske är en falsk otrygghet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078