23948sdkhjf

Byggkonkurserna allt fler

2017 blev ett dystert år med ett ökande antal företagskonkurser. Byggindustrin toppar listan överlägset med 1 046 konkurser efter en tioprocentig ökning. Orsaker som nämns till den kraftiga ökningen är försämrade rot-regler och företagsbedrägerier.

UC:s statistik kan tyda på ett trendbrott och utvecklingen oroar. Totalt ökade antalet företagskonkurser med tre procent under året samtidigt som ökningen fördelades över sex av årets tolv månader. Under 2016 var det bara en enda månad som redovisade ett ökat antal företagskonkurser.

- Det är oroväckande siffror vi stänger 2017 med. Ser vi tillbaka så långt som 2015 hade vi inte en enda månad med ökat antal företagskonkurser. För 2016 är det endast en månad. Jag kan tänka mig att det konsekvent ökande antalet företagsbedrägerier kan vara en anledning till varför det ser ut som det gör för 2017, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

Förra året sjönk konkurserna i nästan alla branscher. I år är det helt tvärtom. De tänkbara anledningarna är många. Förutom bedrägerifaktorn vill jag belysa två andra faktorer, övergången av arbetskraft från rot-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang, säger Richard Damberg.

Statistiken visar att den sämsta utvecklingen skett i branscher som drabbats av hårt kritiserade regeringsbeslut. Största försämringen har skett inom hotell och restaurang med 19 procent, följt av byggbranschen med tio.

Inom byggbranschen är det de små företagen som drabbats hårdast av konkurser, just den typ av företag som i huvudsak känt av de försämrade villkoren för rotarbeten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109