23948sdkhjf

Både hängslen och livrem

"Det är en revolution, det är två instrument i ett – en totalstation och en skanner."

ÅF satsar på att få med sig allt på en enda utflykt – genom att kombinera traditionell mätning med skanning och kameror mäter de i punktmoln och fotografier om fler data behövs.

Solna. När Trimble lanserade sin nya totalstation hösten 2016 beskrevs den som något av en revolution.

Konsultföretaget ÅF är redo att skriva under på den beskrivningen.

– Det är en revolution, det är två instrument i ett – en totalstation och en skanner, det är helt nytt, säger Annalena Hellström, GIS ingenjör på avdelningen för mät- och kartteknik.

Det har blivit ett riktigt bra instrument för oss på ÅF, säger Lennart Gimring, sektionschef på avdelningen mät- och kartteknik.

När SX10 kom upp på banan blev det svenska företaget en av betatestarna som fick prova på ”Sally” redan våren 2016 – totalstationen som saknade okular men försetts med laserskanner och kraftfulla kameror.

ÅF började med att kontrollera sina egna mätningar, de gjorde detaljinmätningar på skolor och skannade alla ytor parallellt för att sedan jämföra resultaten.

Sally” visade sig motsvara högt ställda förväntningar och nu betraktar ÅF skanningen som en slags kvalitetssäkring. Att kunna samla in mycket data anses viktigt eftersom uppdragen de får inte alltid så detaljerade, i en del fall uppstår dessutom önskemål om ytterligare mätningar efter hand.

Detta innebär att det ofta krävs extramätningar, fältutflykter som driver kostnader.

SX10 löser det, om en landskapsarkitekt vill att vi mäter in vissa detaljer som till exempel sargkanter och brunnar, men sedan återkommer om fler detaljer kan vi ordna det i efterhand – man behöver inte ha allt fokus i fält, tack vare skanningen får vi med oss all information, säger Lennart Gimring.

– De kanske kommer på att ”den här stolpen måste vi också se”. Då har vi den redan i datorn och kan med vår kunskap enkelt mäta i molnet, säger Annalena Hellström.

Även om instrumentet huvudsakligen är en totalstation ser Lennart Gimring skanningsfunktionen som ett värdefullt komplement som underlättar mätarbetet.

Skannern är lite långsammare än en ”vanlig” skanner, men den är riktigt bra – inget brus och en brutal räckvidd, vi har skannat över 500 meter på Arlanda med jättebra resultat.

För rena skanningsuppdrag krävs dock ibland andra muskler, konstaterar han.

När vi ska skanna in industrier eller tunnlar krävs helt annan utrustning.

Ett möjligt krux är också att någon måste ta sig an punktmolnet.

– Det krävs mer efterarbete, något vi också erbjuder kunden,. Men det jämnar ut sig i längden eftersom mätningen går snabbare.

ÅF:s första reguljära uppdrag med SX10 gick ut på att mäta in hundra busshållplatser och företaget valde att mäta in kanter, kantsten och terränglinjer med totalstation och GPS.

Det blir ett komplement till skanningen, kommenterar Annalena Hellström.

Hela området skannades sedan in.

Eftersom vi inte visste exakt vad de skulle använda informationen till på varje enskild busshållplats ville vi göra insamlingen så bred som möjligt.

Det dröjde inte länge tilläggsbeställningen kom, uppdragsgivaren behövde information om träden. ÅF hade inte mätt in dem, men alla data fanns att hämta i det inskannade punktmolnet.

Vi behövde inte åka ut igen, det är en stor fördel, konstaterar Lennart Gimring.

Han uppskattar också att utrustningen är lätt att arbeta med, inte minst om man redan är Trimbleanvändare.

En mätteknisk bakgrund krävs dock betonar Lennart Gimring.

– Även om utrustningen går att använda måste man veta vad ett referenssystem och vad en geoidmodell är, annars finns risken att mätningarna inte blir repeterbara och spårbara.

Läs mer om hur ÅF använder totalstationen här.

Trimble SX10

  • Trimble beskriver SX10 som sin mest avancerade totalstation någonsin, en totalstation med kraftfulla kameror och laserskanner, men utan okular.
  • Totalstationen utvecklades på Trimbles anläggning i Danderyd och lanserades på Intergeo i Hamburg hösten 2016.
  • Tack vare skanningen ska det gå att snabbt samla in data i fält, en stor del av mätarbetet kan i stället ske på kontoret – genom att mäta i fotografier och punktmoln.
  • Totalstationen saknar okular, i stället finns siktet på själva tableten (plattan) där teknikern får all nödvändig information och dessutom styr instrumentet.
  • Arbetsmiljön uppges bli säkrare eftersom teknikern inte behöver befinna sig nära instrumentet och därmed riskera att rubba det av misstag.
  • En annan fördel är att det går att till exempel ställa upp instrumentet på en höjd eller nära en väg medan mätteknikern rör sig på tryggt på säkrare mark.
  • Det går att skanna objekt på flera hundra meters håll, något som också ska minska riskerna till exempel i riskfyllda miljöer.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093