23948sdkhjf

Grafen farligt att inandas

Förra veckans nyhet om att grafen eventuellt kan bli framtidens desinfektionsmedel i sjukvården har redan fått ett bakslag. Nu visar danska forskningsresultat att det aktuella nanomaterialet, grafenoxid, är farligt att inandas.

Goda italienska forskningsresultat tyder på att grafenoxid har förmågan att döda farliga bakterier och sporer. Men nu har danska centret för nanosäkerhet vid Det Nationale Forskningscenter for arbejdsmiljø (NFA), påvisat att grafenoxid, som är en av de former av grafen vars antibakteriella funktion de italienska forskarna lyft fram, kan orsaka inflammation i lungorna och skador på levern.

Rent frågade NFA:s professor Ulla Vogel om det eventuellt finns en arbetsmiljörisk för dem som arbetar med material som desinficerats med grafenoxid.

Ulla Vogel svarar i ett mejl att lungeffekterna uppträder när man inandas partiklar från nanomaterialet.

”Om sjukhusen använder grafenoxid som ytbehandling, ger nanomaterialet kanske inte ifrån sig partiklar som kan inandas. Men det är mycket viktigt att undersöka om den ger upphov till nanopartiklar i luften när den utsätts för slitage, och utifrån det göra en riskvärdering”, skriver hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082