23948sdkhjf

Kvinnor nobbar bygg

Bristen på kvinnor i byggbranschen är lika stor i dag som för tio år sedan uppger Byggcheferna som ser siffrorna som en varningsklocka. "Varför är det inte lika självklart för tjejer som för killar att söka sig till samhällsbyggnad? Det borde det vara".

Branschföreningen Byggcheferna har gjort en undersökning som uppges visa att Sveriges byggutbildningar är lika mansdominerade i dag som för tio år sedan, 90 procent av eleverna på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram är killar och även inom andra typer av utbildningar dominerar männen, Byggcheferna hänvisar till siffror från Myndigheten för yrkeshögskolan som visar att drygt 75 procent av studenterna på YH-utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik är män, en siffra som i genomsnitt ska ha varit konstant i tio år.

– De här siffrorna är en varningsklocka, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel i pressmeddelande.

Vi måste bli bättre på att marknadsföra vad branschen står för i dag. Varför är det inte lika självklart för tjejer som för killar att söka sig till samhällsbyggnad? Det borde det vara.

Enligt Kajsa Hessel är byggsektorns dåliga rykte som en grabbig och sexistisk plats en av orsakerna till att kvinnorna inte söker sig dit.

– Enligt många skolor är det lika svårt att rekrytera kvinnliga byggstudenter i dag som det alltid varit, säger Kajsa Hessel.

Hon anser dock att mycket har förändrats.

– Inom branschen har extremt mycket hänt under de senaste tre åren. I dag jobbar alla stora bolag aktivt med jämställdhet och mångfald. Både bland tjänstemän och hantverkare finns flera starka kvinnliga nätverk. Jag vill påstå att branschen i dag präglas mer av de positiva och inkluderande krafterna än av något annat. 

Byggcheferna noterar att samhällsbyggnadssektorn behöver fler kvinnor om Sverige ”ska kunna bygga bostäder och infrastruktur i den takt som krävs framöver”, en kamp Byggcheferna säger sig föra bland annat i kampanjen Stoppa machokulturen.

Som branschförening känner vi att det är på vårt ansvar att göra det lättare. Det är vi som måste visa att byggbranschen är lika öppen för alla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078