23948sdkhjf

Dubbelt så stort i Gävle

Gävle hamn byggs ut för 700 miljoner, det som redan uppges vara Ostkustens största containerhamn ska bli dubbelt så stor. "Våra omfattande nyinvesteringar skapar helt nya förutsättningar för det som jag gärna kallar Stockholms Norra Hamn".

Enligt Gävle Hamn har containertrafiken hamnen ökat varje år de senaste tio åren, anläggningen behöver därför byggas ut rejält om den ska klara ytterligare volymökningar.

Yilport Gävle, som sköter driften av hamnen, och Gävle Hamn, som äger infrastrukturen, satsar därför totalt 700 miljoner kronor för att öka kapaciteten. Pengarna läggs på att bygga ytterligare en kaj, med det djup och de kranar som behövs för att kunna ta emot fler och större fartyg.

Enligt ett pressmeddelande ska den nya, dubbelt så stora, containerhamnen kunna lasta och lossa fyra fartyg samtidigt, det ska därmed gå att hantera 600 000 TEU (20-fotscontainrar) per år i Gävle Hamn.

Tanken är att man med en större kapacitet ska kunna attrahera fler exportföretag men också öka importen, i samband med hamnutbyggnaden kommer man bland annat att bygga ett laboratorium för Livsmedelsverkets analyser av importerade livsmedel.

– Inom en 25-milsradie från Gävle produceras varje år nästan 17 miljoner ton stål, papper och timmer. Mycket exporteras redan till sjöss i container via oss, och den andelen kommer definitivt att växa, säger Yilports Nordenchef Eryn Dinyovszky i pressmeddelandet.

– Med strängare krav på miljövänligare transporter har vi ett optimalt läge. Gävle Hamn ligger knappt två timmar från Stockholm. Förstklassiga väg- och järnvägsförbindelser gör det enkelt för varuägare inte bara i vår region, utan i stora delar av Sverige att öka även importen via Gävle Hamn. Våra omfattande nyinvesteringar skapar helt nya förutsättningar för det som jag gärna kallar Stockholms Norra Hamn, säger Fredrik Svanbom, vd i kommunägda Gävle Hamn AB, i pressmeddelandet.

På hamnområdet finns dessutom cirka 170 000 kvadratmeter magasinsyta och i en logistikpark utanför grindarna ligger 20 hektar byggklar mark, ytor som man hoppas ska locka till sig företag som behöver etablera sig nära containerhamnen. Här ska det också finnas resurser för till exempel bulkgods, och stora olje- och kemiterminaler.

Den nya hamnen ska stå klar under fjärde kvartalet 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111